23 oktober 2015 - 4 min. lezen 13 reacties

Het is bijna niet te geloven, maar aan de andere kant van de wereldbol is een tropische storm in sneltempo geëvolueerd in een orkaan om U tegen te zeggen. 24 uur geleden maakte Patricia de overstap van hurricane tot major hurricane met windsnelheden die oplopen tot 300 km/h.

De windstoten rond het oog (30 km) van het lagedrukgebied zijn zo mogelijk nog hoger met sonderingen die 350 km/h registreren. U kan dit vergelijken met de meest intense tornado op de fujita schaal. Met schadebeelden van tornado’s uit de USA in het achterhoofd is de kans op grote schade niet de belangrijkste vraag, het aantal doden daarentegen wel…

Sterkste orkaan ooit gemeten

Deze storm kwam tot ontwikkeling met hulp van bijna record warme zeewatertemperaturen (Grote Oceaan). In combinatie met positieve atmosferische condities (weinig windschering) kon de orkaan zich algauw gaan aansterken tot een CAT 5 orkaan met een gemiddelde windsnelheid van ruim 200 miles per hour.

Omgerekend in kilometer per uur gaan we dan toch al vlot naar 300 km/h en iets meer. De windstoten zijn logischerwijs nog iets hoger en doen vermoeden dat Patricia enorme schade zal aanrichten aan de westkust van Mexico.

De landfall van de orkaan wordt verwacht tussen Puerto Vallarta en Manzanillo.

sterkste orkaan
Isobaren (wind van gelijke luchtdruk) liggen bijna op elkaar. Zeldzaam weerkaartje dit. (EARTH SIMULATOR)

NOAA waarschuwt voor desastreuze landfall (Mexico)

Er moet al heel wat gebeuren wanneer het NOAA met dergelijke taal komt opzetten. Indien de orkaan in de huidige vorm Mexico bereikt zou dat meteen de sterkste storm ooit gemeten zijn in de omgeving. En goed wetende dat er nog maar 1 exemplaar met CAT 5 kracht de omgeving heeft benaderd. Andere statistieken van de storm wijzen op een treksnelheid van 12 miles per houre (19 kilometer per uur).

Peanuts dus en meteen een extra gevaar. Deze trage verplaatsing zorgt in de ruime omgeving van Mexico voor excessieve rainfall. Overlast in de vorm van wind maar ook wateroverlast (flooding) is dus aan de orde.

Nog een opmerkelijk weetje is dat Patricia haar luchtdruk liet zakken tot 880 hPa. Dat is bijzonder laag als je weet dat lagedrukgebieden in West-Europa nauwelijks onder 970 hPa duiken (stormdepressie). Hiermee gaat de storm Patricia de boeken in als een nieuw record en verpulverd daarbij orkaan Wilma (2005) en Gilbert (1988). 2 mijlpalen in de geschiedenis.

Sterkste orkaan op RGB-satelliet

hurricane patricia
Indrukwekkende loop van de orkaan Patricia. De donkere wolkenstructuren wijzen op convectieve bewolking die naast forse gemiddelde windsnelheden ook buien met tornado’s en hagel veroorzaakt. Ook onweer behoort tot het toneel van dit noodweer.

Storm bereikt kust Mexico in de vooravond

Je kan het eigenlijk moeilijk een storm heten, maar goed. Deze orkaan gaat na een noordelijke trekrichting een switch maken naar het noordoosten. Weerdiensten verwachten de orkaan in de vooravond boven land. Het NHC (National Hurricane Center) geeft volgend bericht vrij (Engels).

“Residents in low-lying areas near the coast in the hurricane warning area should evacuate immediately, since the storm surge could be catastrophic near and to the east of where the center makes landfall,” the NHC warned. “Preparations to protect life and property in the area should have been completed, or rushed to completion, as tropical storm conditions are beginning to affect the area.”

Wat heeft deze storm explosief doen ontwikkelen?

Altijd interessant om ook het luik te bespreken hoe het komt dat een storm die eerst een tropische status had zich zo snel kon ontwikkelen. Volgens bronnen gaat het systeem zelfs de boeken in als het meest explosieve exemplaar in de geschiedenis. In amper 24 uur tijd ging het van CAT 0 naar CAT 5 en zelfs above scale. Zeker interessant om mee te nemen is de mogelijk invloed van de El Niño.

Vergelijk tussen orkaan Patricia en supertyfoon Haiyan

Hieronder werd een vergelijking  gemaakt tussen enerzijds Patricia en Haiyan. Supertyfoon Haiyan was verantwoordelijk voor ruim 7.000 doden en heeft een gelijke structuur als deze van orkaan Patricia. Echter, we vermoeden dat Patricia op dit moment de sterkste orkaan ooit gemeten is. Criticasters linken deze storm dan ook maar al te graag aan de global warming die dergelijke stormen een ideale voeding geeft.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken