26 oktober 2013 - 3 min. lezen 32 reacties

Enkele dagen geleden zagen wij de storm bij deze weerblog niet zo hevig uitpakken als op veel fora / websites werd geopperd. Dit kwam door de termijn waarin deze voorspellingen werden gedaan. Vandaag – minder dan 48 uur voor de stormsituatie – gaan wij jullie wel een update meegeven. De storm op maandag blijft in zowat alle weermodellen aanwezig met een grote kans op windschade / stormschade door windstoten tot 110 – 120 km/h.

NIEUWE UPDATES in de reacties onder dit artikel ! (28 oktober 2013)

Voorbereidingen tot stormweer

Deze voorbereidingen werden enkele uren geleden al getroffen op de Atlantische Oceaan. Concreet wordt zo’n stormdepressie geboren door een strakke straalstroom en de rapid cyclogenesis die er gepaard mee gaat. Dit proces gaat gepaard met de ontwikkeling van een zelfstandige kern van lage luchtdruk => een depressie.

rapid cyclogenesis
Depressie wordt in de loop van zondag verder aangesterkt tot heuse stormdepressie op de Atlantische Oceaan. De straalstroom op 300 hPa activeert dit systeem met windsnelheden van 240 – 260 km/h.

Doordat het systeem later de restanten van tropische depressie Lorenzo zal opslorpen in haar kielzog wordt de energie gewaarborgd en kan het lagedrukgebied verder uitdiepen richting een ‘diepe’ 970 hPa.

Kans op windschade / felle buien

Buiten het feit dat we op maandag moeten rekening houden met een Zuidwesterstorm, breng ik graag ook eens de situatie op zondagnamiddag in woord en beeld. We krijgen namelijk te maken met een interessante synoptische situatie waarbij de windschering in de namiddag felle buien kan veroorzaken. Ik denk hierbij aan low topped supercells die vorige dagen verantwoordelijk waren voor enkele windhozen / tornado’s in West-Europa.

oclussie zondag
Op en na de doortocht van de occlusie ontstaan enkele hevige buien. Deze bevinden zich in een strak geshearde omgeving (gebied met hoge windschering). Omdat low topped supercells niet hoeven te profiteren van een enorme onstabiliteit (bijvoorbeeld hoge CAPE in de zomer), maar wel van enorm veel windshear verwacht ik toch enkele leuke exemplaren in de loop van zondag. De windstoten tijdens deze buien variëren van 80 km/h tot lokaal 100 km/h.

Storm op maandag

Maandagochtend (03:00) ligt de stormdepressie klaar boven het westen van Frankrijk om het Kanaal te veroveren. Op dit tijdstip worden er windsnelheden verwacht tot 140 km/h (windstoten). Op volle Noordzee wordt er dan een windkracht van 9 – 10 beaufort opgemeten.

windstoten maandag

Het systeem trekt in de loop van de ochtend richting de Benelux. Door de wrijving met het West-Europees weerbeeld wordt de invloed van de stormdepressie geleidelijk wat minder. De hallucinante windstoten tot 140 km/h hoeven we maandag dan ook niet te verwachten. Tussen 09:00 en 15:00 lijkt het ergste stuk van het stormveld over België te liggen. Met gemiddeld 8 beaufort en windstoten tussen 100 – 120 km/h verwacht ik windschade. U parkeert uw auto dus best niet onder een boom indien u geen verrassing van formaat wil zien ..

storm op maandag

Bron uitgelichte afbeelding: Chris De Becker

Delen


Verder lezen

Alles bekijken