0

Dinsdag 2 januari is vooral in het zuidoosten van de Benelux kans op wateroverlast door overvloedige regenval. Maar dat is niet het enige dat voor overlast en schade kan gaan zorgen. Dinsdagavond ontwikkelt zich boven de Noordzee een klein maar venijnig lagedrukgebiedje. In de late avond en de nacht naar woensdag kan vooral het noordwestelijk kustgebied te maken krijgen met een (zware) storm en zeer zware windstoten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Fijnmazige modellen tonen snelle ontwikkeling

Hoewel een kletsnat en vrij onstuimig scenario al enkele dagen in de verwachting zat voor de dinsdag, tonen de nieuwste fijnmazige weermodellen nu een (veel) snellere ontwikkeling van het lagedrukgebiedje op de Noordzee. De fijnmazige modellen met een hogere resolutie kunnen sneller lokale weerverschijnselen oppikken. Dat geldt ook voor de ontwikkeling en koers van dit soort kleinschalige depressies.

De meest recente modeluitvoer laat nog flinke verschillen zien als het gaat om de windstoten dinsdagavond laat en tijdens de nacht naar woensdag. De globale modellen GFS en ECMWF tonen boven de Benelux zware windstoten van plaatselijk 70 à 90 km/h, in het Waddengebied mogelijk tot 100 km/h.

De fijnmazigere modellen ICON-EU en AROME zijn een stuk steviger. Volgens die modellen zou het in de kustgebieden op grote schaal tot zware windstoten van 90 à 110 km/h kunnen komen, lokaal zijn dan zelfs waarden van 120 km/h niet uitgesloten.

Analyse van 4 verschillende weermodellen voor de nacht van dinsdag op woensdag. De globale modellen GFS en ECMWF laten de zeer zware windstoten vooral boven zee zien. Fijnmazigere modellen als AROME en ICON-EU tonen ook in de kustgebieden zeer zware windstoten van plaatselijk meer dan 100 of zelfs 120 km/h (WXCharts).

Hoogtepunt: Waar en wanneer?

De exacte trekrichting en de snelheid van de ontwikkeling van het lagedrukgebiedje zijn nog onzeker. Er is echter al wel een indicatie te geven van waar de windstoten mogelijk het hevigst kunnen uitpakken en hoe laat dit ongeveer zal zijn. De kans op zeer zware windstoten van 100 km/h of meer het grootst in het westen en noordwesten van Nederland. Naast kans op zeer zware windstoten is daar ook kans op een officiële storm (windkracht 9). Zelfs een kortstondig zware storm (10 Beaufort) is niet uitgesloten.

Boven België en elders in Nederland is de kans op windstoten van 100 km/h of meer beperkt. Toch kan het ook daar flink gaan waaien met mogelijk windstoten van 70 tot 90 km/h als de depressie zich snel ontwikkelt.

In de nacht naar woensdag treden de zwaarste windstoten op in het westen en noordwesten van Nederland, mogelijk ruim boven de 100 km/h (Weerkaarten).

Aangezien de storm vanuit het zuidwesten komt zal de Belgische westkust als eerste te maken krijgen met onstuimig weer, vanaf de late namiddag. Wel is daar zoals gezegd de kans op zeer zware windstoten van >100 km/h beperkt. De zeer zware windstoten in het noordwesten van Nederland lijken pas in de tweede helft van de avond en eerste helft van de nacht op te gaan treden. Daarvoor geldt intussen een waarschuwing bij ons.

Krijgt de storm nog een naam?

Of de potentiële storm van morgen een naam gaat krijgen is nog onbekend, maar de kans is wel aanwezig. Het Belgische KMI kan samen met landen uit de zuidwest-groep een naam geven aan een storm. Het KNMI in Nederland doet dat samen met de weerinstituten uit Ierland en Groot-Brittannië.

Omdat voorlopig alleen een code geel van kracht is voor zware windstoten is er officieel nog geen naam toegewezen. Als bijvoorbeeld het KNMI in Nederland opschaalt naar code oranje is de volgende naam op de lijst Henk. Het criterium voor code oranje voor zware windstoten in de Nederlandse kustgebieden is 120 km/h of meer. Dat is gezien de verwachtingen van de fijnmazige modellen niet uitgesloten. De volgende naam van de Zuidwest-groep (met o.a. België) is Hipolito.

Stormnamen voor het seizoen van 2023 – 2024 van Nederland, Groot-Brittannië en Ierland (MetOffice).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken