4 juli 2017 - 4 min. lezen 82 reacties

We bevinden ons de komende dagen in een soort van niemandsland. Lage- en hogedrukgebieden zijn amper te definiëren boven de Benelux. Dat zorgt voor een vrij rustige setting die ons via een omweg toch aangenaam zomers weer zal opleveren. In eerste instantie verloopt de start van de zomerse periode moeizaam met vrij veel lage bewolking terwijl het in andere regio’s dan weer uitermate zonnig is. Tijdens de namiddag zien we over het algemeen de bewolking op veel plaatsen verdwijnen met temperaturen tot 25 graden. In de loop van donderdag en vrijdag zien we stijgende onweerskansen vanuit Frankrijk. De focus van deze hevige buien komt opnieuw op het centrum en het oosten van de Benelux te liggen.

Stijgende onweerskansen

Traditioneel mogen we in juli en augustus situaties verwachten met forse onweerskansen. Vanuit het zuidwesten van Europa wordt de hitte regelmatig tot in het noorden van Europa gepusht. De combinatie met een depressie over het westen van het continent zorgt dan voor flinke warm air advection (WAA) die onderweg onstabiel geladen wordt. In het vakjargon kunnen we spreken dat er zich dan CAPE gaat ontwikkelen.

Een veel gemaakte fout bij weeramateurs die onweer willen voorspellen is dat ze enkel en alleen gebruik maken van CAPE-kaarten, terwijl onweer van talrijke andere parameters afhankelijk is. Zo kunnen we beschikken over veel CAPE (latente onstabiliteit) zonder dat er ook maar 1 onweersbui tot ontwikkeling komt. Hier komen parameters zoals dynamiek en forcering om het hoekje kijken.

  • Leer meer over extreem weer parameters via onze gids

Situatie op dinsdag en woensdag

Op dinsdag en woensdag mogen we, afhankelijk van de hoeveelheid lage bewolking, al snel aangenaam zomerweer verwachten. De temperaturen klimmen op beide dagen richting 25°C waarbij we vooral op woensdag thermisch nog iets hoger kunnen gaan. Lokaal 28°C moet dan wel mogelijk zijn bij een temperatuur van 13°C op 1499 meter (850 hPa). Op beide dagen is er van onweerskansen geen sprake.

maximale temperatuur op dinsdag
De maximale temperatuur op dinsdag schommelt rond 23 graden. (Wetteronline)
maximale temperatuur op woensdag
Volgens het GFS-weermodel stijgt maximumtemperatuur op woensdag meteen door naar 28 tot 30 graden.

De wind waait op beide dagen zwak uit veranderlijke richtingen. Op woensdag zien we in de loop van de avondperiode de onstabiliteit in de vorm van SBcape toenemen over het noorden van Frankrijk. België en Nederland blijven voorlopig buiten schot.

Onweerskansen op donderdag

Donderdag starten we met gemiddeld 16 graden en de meeste bewolking over de regio’s grenzend aan de Frans-Belgische grens. We moeten rekening houden met een flinke stijging van de temperatuur in de voormiddag en enkele pittige buien later op de dag. Aangezien de treksnelheid van de cellen op 700 hPa behoorlijk laag is, kan gevreesd worden voor veel neerslag op korte tijd. Vooral voor West-Vlaanderen in België kan dat problemen opleveren.

maximale temperatuur op donderdag
Op donderdag neigt het kwik opnieuw naar tropische waarden. Door de bewolking in de ochtendperiode is het echter met twee woorden spreken over de betrouwbaarheid van deze prognose.
stijgende onweerskansen op donderdag
Op vlak van latente onstabiliteit geen problemen voor donderdag. In het noorden van Frankrijk gaat de SBcape vlot naar 3000 joule/kilogram. Dit is een direct gevolg van een te hoge berekening van de dauwpunten in die regio en mag dus gerust afgezwakt worden richting 1000 tot 1500 joule/kilogram. Foei, GFS.

Algemeen genomen moeten we ervan uitgaan dat het onweer zal ontstaan over het NW van Frankrijk en zich vervolgens zal uitbreiden aan de oostelijke flank. De provincie West-Vlaanderen moet dan rekening houden met enkele (pittige) onweersbuien. Komende dagen zullen we ook in deze thread bekijken of de onweerskansen zich uitbreiden naar het binnenland van de Benelux.

Vrijdag lijkt vooral Duitsland aan de beurt

GFS 06:00 op dinsdag schetst een complexe situatie op vrijdag. Het weermodel berekent ondanks veel bewolking nog steeds temperaturen van 25 tot 30 graden in België en Nederland. Tegelijkertijd wordt er tegen het middaguur al vrij veel regen voorspeld die convectief van aard kan zijn. Embedded onweer lijkt dan ook een grote kans te maken. Voor het westen zijn de kansen op onweer een fractie kleiner.

maximale temperatuur op vrijdag
Ondanks veel bewolking berekent het GFS-weermodel nog steeds hoge temperaturen. Dit lijkt onbetrouwbaar.
neerslag vrijdagnamiddag
Na het westen op donderdagavond en in de nacht van donderdag op vrijdag lijkt de neerslag zich te verplaatsen naar het oosten van de Benelux. Mogelijk convectief geladen met vrij veel regen op korte tijd.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken