Stand van zaken voor de zomer van 2021
Weermodellen worden gebruikt voor het voorspellen van het weer de komende dagen. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om een langere termijnsverwachting op te stellen, al is die wel veel minder betrouwbaar. In dit artikel bespreken we de laatste trends voor de zomer van 2021 om in mei een nieuwe update te voorzien!
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de livestreams op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Seizoensmodellen
Seizoensmodellen worden gebruikt om trends op te pikken die buiten de betrouwbare voorspelling vallen van de “gewone” weermodellen. Het is evenwel geen exacte wetenschap, al kan dit wel een eerste kijk geven op de zomer van 2021. De modellen baseren zich vooral op het gedrag van verschillende grootschalige fenomenen zoals ENSO. De huidige La Niña zou normaal gezien verdwijnen de komende maanden, waardoor een duidelijke forcering wel minder aanwezig is en de verwachting minder betrouwbaar is.
ECMWF (SEAS5)
Het seizoensmodel van ECMWF laat in de maanden juni, juli en augustus gemiddeld iets hogere temperaturen dan normaal zien, maar dat wil niet zeggen dat elke maand een even hoge afwijking vertoont. Wanneer we dieper ingaan op de maanden apart, dan zien we dat juni gekenmerkt wordt door hogedruk net ten westen van ons, wat zou resulteren in normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar wel iets te droog. In zowel de maanden juli als augustus tekent het seizoensmodel een stevig Eurohoog in met temperaturen boven de normaal en minder neerslag dan normaal naarmate je zuidelijker in de Benelux woont.
Op basis van dit experimentele model kan dus gesteld worden dat de zomer iets te droog en iets te warm zou verlopen, maar omdat een drijvende factor (zoals ENSO) niet meer aanwezig is, is het maar de vraag in welke mate dit uitkomt. Wel opvallend is de gelijkenis met 2018. Toen hadden we ook een SSW in januari, hadden we verschillende koelere periodes in maart en april én was er ook een La Niña die verdween toen de zomer naderde. To be continued…
Glosea5
Ook de Britten hebben een eigen seizoensmodel. Hier is het signaal echter minder duidelijk. De temperatuur ligt in de zomer volgens dit model rond de normaal en ook de neerslag zou dicht tegen de normaal liggen. De oorzaak hier is een zuidelijkere positie van het Eurohoog. Hierdoor treedt een iets westelijkere stroming op met typisch Belgisch/Hollands zomerweer. Er moet wel gezegd worden dat Glosea5 de afgelopen tijd niet goed presteert.
Zowel in ECMWF als in Glosea5 zien we dat het Verenigd Koninkrijk en zeker het noorden van de Benelux duidelijk minder afwijkingen vertoont. De oorzaak hierin is te vinden in een lagedrukgebied dat zich vrij makkelijk kan postvatten in de buurt van Scandinavië waardoor een westelijke tot noordwestelijke stroming daar mogelijk is (vandaar ook de nattere regio’s vooral in Scandinavië).
GCFS
GCFS, ofwel German Climate Forecast System, is de Duitse variant van een seizoensmodel. Hier is toch duidelijk een steviger signaal aanwezig voor een zachtere zomer. Ook elders in Europa wordt het warmer dan normaal, wat toch wel een groot verschil is met de voorgaande modellen. De reden hiervoor is een persistente rug die zich uitstrekt van Spanje tot Scandinavië.
Cansips
Het seizoensmodel van de Canadese weerdienst geeft ook een indicatie tot een iets te zachte zomer van 2021. Het verschil met ECMWF is dat ook juni hier te zacht verloopt. Tevens is hier ook al een Eurohoog aanwezig. In juli daarentegen ontstaat er een gat tussen twee hogedrukruggen waardoor de Benelux in iets wisselvalliger weer terecht kan komen. Augustus is dan weer duidelijk droger en zachter dan normaal.
Voorzichtige zomerverwachting
Wanneer we alles samenleggen en rekening houden met ENSO, dan lijkt een normale tot iets te zachte zomer wel mogelijk. Het lijkt eveneens een iets drogere zomer dan normaal te worden, maar omdat er ook onweersbuien zijn, kan dit lokaal wel anders uitdraaien. Vooralsnog zijn de signalen dus nog niet sterk wijzend op een herhaling van de afgelopen jaren, al moet er wel een slag om de arm gehouden worden aangezien vorig jaar de seizoensmodellen ook geen goede zaak deden.