14 juli 2020 - 3 min. lezen 71 reacties

Moeizaam! Zo kunnen we de zomer van 2020 tot nu toe classificeren. Mogelijk speelt ook normvervaging mee, want uiteindelijk is dit weerbeeld perfect normaal voor de zomermaanden juli en augustus. Wie hoopt op een kentering in het weerbeeld naar warm en stabiel zomerweer moet zijn hoop nog eventjes opbergen. Hogedrukgebieden ondernemen steeds een poging om West-Europa te veroveren, maar worden sterk onderdrukt door lagedrukgebieden in het noorden van Europa.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Strijd tussen hogedruk- en lagedrukgebieden

In tegenstelling tot 2018 en 2019 zien we dat de zomer van 2020 veel moeilijker tot tropische temperaturen komt. Dat heeft te maken met een blokkade die zich ten westen van Europa manifesteert. Deze blokkade bevindt zich net té westelijk van de Benelux om zomers tot tropisch weer te genereren boven de Lage Landen. Ons weer wordt de komende dagen dan ook vrij wisselvallig met geregeld wolkenvelden en een temperatuur die met moeite 20°C haalt. Gelukkig is er op het einde van de week een gevoelige, maar tijdelijke, weersverbetering in zicht.

GFS schetst 2 hogedrukgebieden op de weerkaarten. Nabij de Azoren en Scandinavië. We herkennen ook een opvallend lagedrukgebied nabij de Azoren. Telkens het hogedrukgebied probeert om stabiel zomerweer te genereren, komt het lagedrukgebied met wolkenvelden opzetten. Van structureel warm zomerweer is tot op vandaag geen sprake.
Woensdag 22 juli 2020 zien we nog steeds niet echt een hint op warm en standvastig zomerweer. Lagedrukgebieden veroveren een groot deel van Europa. Het hogedrukgebied nabij de Azoren blijft honkvast op positie. Het is de hamvraag of het weerbeeld alsnog zal veranderen.

Onzekerheid in de weerpluim

De onzekerheid in de weermodellen vertaalt zich uiteraard ook in de weerpluim. We hebben de maxima aangeduid dankzij de 2 stippellijnen. We zien in eerste instantie een stijging richting het weekend. Vooral op zaterdag is de kans hoog dat we zomerse temperaturen tot 25°C halen. Daarna hint het Amerikaans weermodel opnieuw op een daling van de maxima.

Zo moeten we dan tevreden zijn met 20 tot 23°C wat zeker niet slecht is. Bijkomend positief punt zijn de aangename slaapkamertemperaturen. Waar deze zomer naartoe zal gaan voor de rest van de maand juli 2020 is een grote vraag.

Wat denken jullie? Laat het weten in de comments.

In de GFS weerpluim herkennen we weinig neerslag op de onderste grafiek. Qua temperaturen doen we het met 20 tot 23°C niet zo slecht.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken