626

Na een stevige winterprik in de Ardennen met op veel plaatsen daar een sneeuwtapijt van ettelijke centimeters is het komende 24 uur opletten geblazen voor een winterse neerslagzone die vanuit Frankrijk dichterbij komt. Veel mensen willen ook in de lager gelegen gebieden sneeuw zien. In dit artikel nemen we jullie mee in de verschillende weermodellen en geven we een indicatie waar de kans op sneeuw het hoogst is. Afhankelijk van de neerslagintensiteit kan het op donderdag zomaar tot een dun sneeuwtapijtje komen. Fijn nieuws voor elke winter- en sneeuwliefhebber.

  • Ongelofelijk, maar onze inzamelactie voor de APP van NoodweerBenelux blijft verbazen! We hebben bijna 15.000 euro ingezameld en hebben in amper 5 weken bijna 75% ingezameld!! Bedankt voor alle steun. 😍
  • Volg de actuele sneeuwhoogtes ook via onze sneeuwkaart. U dient zich wel eerst gratis te registreren via onze website.
  • Hou de sneeuwupdates in de gaten onderaan dit artikel 👇

Winterse neerslagzone vanuit Frankrijk

Eerst en vooral willen we duidelijk vermelden dat de weersituatie onderhevig is aan minimale verschillen met elk een enorme impact op de weersituatie. Een iets koeler intermezzo kan er sneller voor zorgen dat de regen in sneeuw transformeert terwijl een 0,5°C warmer kan zorgen voor extra regenval. Wij vragen daarom met aandrang om onze sociale media Facebook en Twitter te voorzien met jullie weermeldingen!

In de nacht van woensdag op donderdag trekt een regenzone over het noorden van Frankrijk. Tegelijkertijd zien we ook de instroom van iets koudere lucht vanuit Nederland. Deze twee luchtsoorten genereren een winterse neerslagzone over de Frans-Belgische grens die geleidelijk opschuift naar het noorden. De eerste neerslag lijkt daarbij te vallen als regen om geleidelijk te veranderen in (natte) sneeuw.

  • Sneeuw op de stoep of de parking? Haal een goede sneeuwschop in huis om het sneeuw snel te ruimen.
In de vroege ochtend op donderdag valt er enkel sneeuw in het zuidoosten van België. Elders blijft het nog steeds regenen. Geleidelijk zal er wel natte sneeuw vallen.
Enkele uren later transformeert de regen meer en meer in natte sneeuw. Zeker in gebieden boven 100 m hoogte kan er een sneeuwtapijt ontstaan. Elders zal de intensiteit van de sneeuwval sterk bepalend zijn. Minste kansen op sneeuw voor Antwerpen en Limburg.

Bovenstaande weerkaarten zijn afkomstig van het Europees weermodel ECMWF. Dat is één van de beste weercomputers ter wereld. We zien duidelijk een overgang van een regensignaal naar een sneeuwsignaal later op donderdag. Als dat proces van transformatie vroegtijdig wordt ingezet maken de gebieden in Wallonië en in het westen sneller kans op sneeuw met de vorming van een dun sneeuwtapijt. Op dit moment berekenen de fijnmazige weermodellen zoals HARMONIE een dun sneeuwtapijt van enkele centimeters voor deze regio.

In de namiddag en avondperiode keert de storing terug op haar stappen en zakt ze opnieuw af richting Noord-Frankrijk. In dit proces vloeit er extra koude lucht binnen vanuit het noordoosten waardoor de laatste neerslag sowieso als sneeuw zal vallen. Dat kan problemen opleveren in de avondspits voor de regio’s langs de Frans-Belgische grens. De nacht naar vrijdag verloopt op veel plaatsen koud met algemene vrieskou en kans op gladheid door opvriezing van natte weggedeelten!

Waarschuwingskaart sneeuwval

Omwille van de winterse neerslagzone en de vorming van een tijdelijk sneeuwtapijt werd gekozen voor een brede level 2 zone voor de regio’s in het zuiden/zuidwesten van België. Dauwpunten schommelen de hele dag rond het vriespunt waardoor de kans op sneeuw hoog is. Elders in België werd gekozen voor een level 1 zone doordat er veel onzekerheid bestaat of de sneeuw zo noordelijk zal komen. Het wordt een typisch verhaal van “snowcasting” waarbij meteorologen de weersituatie op de voet volgen.

Vanaf donderdagochtend is een waarschuwing actief voor gladheid en winterse neerslag. Wees voorzichtig in het verkeer en matig uw snelheid bij sneeuw.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken