Winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden?

Herinner de winter 2009/2010! Dat was de koudste winter sedert 1996 met opvallend veel sneeuwval. Voertuigen kwamen niet meer van hun plek en het nemen van een brug of viaduct leek wel onmogelijk. Er was zo’n run op winterbanden dat de meeste uitverkocht waren of voor record hoge prijzen verkocht werden. Zou de overheid van zowel Nederland als België winterbanden verplicht moeten stellen bij winterse omstandigheden? Of zijn onze winters te grillig en ziet u het nut er niet van in?

Als u nog twijfelt, wij hebben geen aandelen in winterbanden, maar we willen u graag goed informeren zodat u veilig de weg op kan. In Luxemburg zijn winterbanden verplicht gesteld onder winterse omstandigheden. Discussieer daarom onderaan het bericht in de reacties mee en vertel, aan ons, uw ervaringen over het rijden met winterbanden, dan wel zomerbanden in winterse omstandigheden.

Winterbanden

De samenstelling in het rubber bepaalt de rijeigenschappen van de autoband. Winterbanden hebben zachter rubber en een ander profiel dan een zomerband. De All seasonband is een compromis tussen beide rubbersamenstellingen. (bron: ANWB.nl)

Het nut van verschillende banden

Het verschil tussen verschillende banden zit in de samenstelling van het rubber. Rubber wordt bij lagere temperaturen harder. Zomerbanden verliezen daardoor bij lage temperaturen hun grip op het wegdek. Hierdoor verdwijnen alle goede eigenschappen van de band. Testen van de ANWB wijzen uit dat bij een temperatuur van 7 graden en lager de winterband beter presteert dan de zomerband. Dit komt door een andere samenstelling van het rubber. De winterband is van een zachtere rubbersoort gemaakt en heeft bovendien een ander profiel. Met name onder winterse omstandigheden bij sneeuw en sneeuwmodder presteren winterbanden hierdoor veel beter dan zomerbanden.

Een winterband is dus een band die onder winterse omstandigheden goede grip biedt. In veel Europese landen zijn winterbanden dan ook verplicht gesteld in het winterseizoen. Ze zijn niet alleen veiliger, maar zorgen ook voor een betere doorstroming in het verkeer door meer grip. Geadviseerd wordt om de banden te vervangen als ze minder dan 4 mm profiel hebben om zo de goede rijeigenschappen blijvend te kunnen garanderen.

Weerman Arjan rijdt ook op winterbanden

Winterbanden-sneeuw

In de Alpenlanden zijn winterbanden verplicht tijdens de wintermaanden en dat is maar goed ook.

Ik (Arjan Ehlert en actief bij de verkeerscentrale in Nederland) rijd zelf ook op winterbanden die ik begin november laat monteren onder de auto. Vooral tijdens sneeuw merk je het verschil heel erg goed in vergelijking met de zomerbanden. Je hebt veel meer grip en dat merk je al bij het wegrijden. Angst voor het rijden in de sneeuw? Niet meer met het aanschaffen van winterbanden. Wat een verschil! De remweg is ook vele malen korter zodat je niet meer in een bonkende auto zit waarbij het ABS systeem overuren maakt.

Winterbanden zijn fabeltjes? Nee dus, ze zijn een regelrechte uitkomst. Natuurlijk maakt de autobranche daar dankbaar gebruik van, maar ik ben blij dat ik ze heb. Het is veel relaxter rijden en ik pleit dan ook voor het verplicht stellen van winterbanden bij winterse omstandigheden in heel de Benelux. Het is een feit dat als iedereen winterbanden zou gebruiken bij winterse omstandigheden het de veiligheid van het wegennet ten goede komt. Het zou zelfs beter zijn voor de doorstroming van het verkeer. Met meer grip komt het voertuig beter weg van zijn plek en met een iets hogere snelheid zit er meer gang in het verkeer. Dat wil natuurlijk ook weer niet zeggen dat u met winterbanden de maximum toelaatbare snelheid perse moet gaan halen want dan komt schijnveiligheid om de hoek kijken.

Prijs aanschaf winterbanden

Wat kost dat geintje dan wel niet? Het liefst houden we natuurlijk de knip dicht. Het makkelijkste is als u er voor kiest om dit te laten doen bij een autobedrijf. Deze haalt de zomerband van de velg en monteert daar de winterband op. De zomerbanden kunnen tegen meerprijs opgeslagen worden. Vaker wordt er echter gekozen voor een setje winterbanden op andere velgen. Het voordeel hiervan is dat ze makkelijker te monteren zijn en u dit ook zelf thuis kunt doen. Hiermee kunt u eventueel kosten besparen.

Online bestellen via internet bijvoorbeeld via Popgom gaat makkelijk en bespaart geld. Zo zijn er al complete setjes te verkrijgen (velg+band) voor 400 euro. Winterbanden zonder velgen zijn er al vanaf 200 euro. Natuurlijk wel afhankelijk van de bandenmaat. Het grootste voordeel is dan nog wel dat de (zomer)banden niet verder slijten. Daardoor doe je dus langer met een set banden. De uitgave valt dus echt mee.

noodweer benelux in de sneeuw

Wat is een logisch eindoordeel?

Wij kunnen winterbanden dan ook alleen maar adviseren. De temperatuur ligt in het winterseizoen een groot deel van de dag vaak onder de 7 graden. Ook tijdens zachte winters. Bij deze lage temperaturen zijn de rijeigenschappen van winterbanden beter dan zomerbanden. Tijdens sneeuwval komen winterbanden nog beter tot hun recht. Bijkomend voordeel is dat uw andere banden niet verder afslijten zodat u langer met deze banden kunt doen. In ons druk verkeer zouden winterbanden de kans op ongelukken kunnen verkleinen. Het wordt dan ook tijd voor de overheid om winterbanden verplicht te stellen tijdens winterse omstandigheden.

Bron uitgelichte afbeelding: Rijkswaterstaat.nl


Lees ook eens:

 • Bradley Lems

  In eerste instantie zijn all season banden goed ja, maar ze verslijten snel en voor zowel grip in winter en zomer is dat niet optimaal. Iemand van mijn werk heeft all season op zijn caddy en niet content van. Deze winter heeft het wel degelijk onder nul geweest s’ochtends en s’avonds dus sowieso betere grip met uw winterbanden deze winter.

 • godutch

  Ik vind het lastig, ik rij zelf wel op winterbanden maar ik denk dat deze winter en de 2 daarvoor zomerbanden beter waren geweest, vooral met de hoeveelheid regen.

  Als het echt sneeuwt zijn ze natuurlijk wel een uitkomst.

  De nieuwste generatie all season banden schijnt trouwens er goed te zijn, zowel in sneeuw als regen.

 • Bradley Lems

  inderdaad was het een zachte winter maar dat pakt niet weg hoe gevaarlijk de wegen zijn s’morgens en s’avonds.redens genoeg om dat toch te leggen. daarom ook de reden dat ik reageer op facebook wanneer sommige mensen zeggen: ik ga nog wachten om de winterbanden te leggen. maar de mensen staan er niet bij stil dat er toch wel een groot temperatuurverschil kan zijn dag en nacht. toch zeker in de winter. nu komt de winter op zijn einde maar omdat hier en daar het nog eens uitzonderlijk kan vriezen zal ik niet laten om de zomerbanden te leggen, overdag gaat het al ruim boven 7 graden 🙂 vandaag en morgen zijn een goed voorbeeld.

 • Arjan de Weerman

  Dag Bradley, Bedankt voor je bericht. Bij mij liggen nu inmiddels ook de zomerbanden er weer op. Afgelopen winter was een extreem zachte winter waarbij natuurlijk dan de discussie weer kan ontstaan of dat die winterbanden dan wel degelijk nodig waren geweest. Ik ben voorstander ervan als je er eenmaal mee gereden hebt dan zul je dit wel ervaren 😉

 • Bradley Lems

  Hoi arjan, ikzelf rij met een bmw en zie wel degelijk het nut van winter en zomerbanden. Zowel winterbanden zullen niet goed zijn in de zomer en omgekeerd. Daarmee gezegd voel ik me wel veiliger maar dat wil niet zeggen dat je zot ermee kan rijden, pas je altijd aan de weersomstandigheden wat voor banden je ook liggen heb. En van bmw dat slipt van het minste regen of sneeuw zijn verleden tijd, ik hou genoeg grip over met achterwielaandrijving maar ik moet natuurlijk niet op ijs beginnen rijden maar dat telt dan ook voor veel wagens. Ps. Mijn zomerbanden liggen er alweer op?