277

Heel veel mensen hadden de hoop op een winterse verrassing al opgegeven. Je kan ze geen ongelijk geven, want de winter van 2021-2022 was met amper sneeuwval een grote teleurstelling voor velen. De weergoden hebben echter nog een late sneeuwverrassing in petto en genereren nu quasi allemaal éénzelfde beeld voor donderdag 31 maart 2022. Een neerslagzone schuift vanuit het westen dichterbij en kan in de loop van donderdag op meerdere plaatsen (smeltende) sneeuw opleveren. In dit artikel bekijken we de weersverwachting met een vergrootglas en de laatste weerdata.

Sneeuw bij positieve temperaturen

Wij denkt aan sneeuw, denkt aan vrieskou en negatieve temperaturen. Voor winterse neerslag is niet alleen de temperatuur in thermometerhut van belang, ook het dauwpunt en de situatie op enige hoogte is cruciaal. Zo zijn er situaties wereldwijd bekend met een ruim positieve temperatuur aan de grond terwijl het in de onderste luchtlaag van de atmosfeer koud genoeg is voor sneeuwvlokken.

Deze situatie is wellicht ook mogelijk op donderdag. Diverse weermodellen berekenen maxima ruim boven het vriespunt. Het dauwpunt schommelt rond 0°C. Hierdoor kan de sneeuwvlok in de onderste 100m van de troposfeer mogelijks overleven. De sounding voor een locatie in Nederland geeft een smeltlaag van ongeveer 300 m terwijl het dauwpunt rond het vriespunt schommelt. Overdag gaan we er dus vanuit dat het meestal smeltende sneeuw zal zijn, tenzij isothermie zijn werk zal doen.

Sneeuwverwachting in de weermodellen

Voor een genuanceerd weerbericht is het belangrijk om als meteoroloog diverse weermodellen te analyseren. Voor dit artikel gebruiken we het Amerikaans weermodel (GFS), het Europees weermodel (ECMWF) en een fijnmazig weermodel zoals AROME (FR). De eerste 2 weermodellen zijn goed te gebruiken om de weersituatie grootschalig te analyseren terwijl AROME beter presteert in situaties voor de korte termijn.

Het Amerikaans weermodel berekent een maximaal sneeuwdek van ettelijke centimeters boven Nederland. Dit is wel met de nuance dat alle neerslag als droge sneeuw valt en dat zien we op dit moment niet gebeuren. Er moet dus rekening gehouden worden met ‘smelt’.
Het Europees weermodel ECWMF is een stuk minder actief dan GFS en komt gemiddeld met 1-3 cm op donderdag 31 maart 2022. Dit zal wellicht weinig problemen opleveren in het verkeer door ruim positieve temperaturen.
Het fijnmazig weermodel AROME is iets conservatiever voor Nederland en berekent dan weer de meeste kans op sneeuw voor het zuiden van de Benelux. Vooral de Ardennen mogen zich opmaken voor een vers sneeuwtapijt. Onzekerheid troef in weermodellen.

Sneeuwkansen op 1 april 2022

Binnenkort verschijnt ook een artikel met de sneeuwkansen op 1 april. Diverse weermodellen berekenen dan een nieuwe neerslagzone die indraait boven de Benelux en op veel plaatsen opnieuw winterse neerslag kan veroorzaken. De focus ligt wellicht op de nacht van donderdag op vrijdag met hier en daar een sneeuwtapijtje van enkele centimeters dik. Dat zou voor veel sneeuwliefhebbers al heel wat zijn!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Impact van klimaatverandering

Gletsjers werden opnieuw kleiner in 2024

3 dagen geleden - 6 min. lezen