1

Hoewel van winterweer in onze contreien nog totaal geen sprake is, is dat anders in het noorden van Europa. In grote delen van IJsland en Scandinavië zal het sneeuwdek de komende dagen sterk uitbreiden. Dit wordt veroorzaakt door een diepe trog ten westen van Europa, waarlangs koude polaire lucht naar het zuiden stroomt. Scandinavië ligt op de grens, IJsland vol in de koude lucht.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actuele staat van het Europese sneeuwdek

Er ligt momenteel weinig sneeuw in Europa, zoals onderstaande kaart toont. Enkel in het hoogland van IJsland, in het Scandinavisch gebergte, en op de hoogste toppen van de Alpen (boven 2500-3000 m) ligt sneeuw. Elders in Europa ontbreekt sneeuw voorlopig nog volledig.

Er ligt voorlopig nog erg weinig sneeuw in Europa.

In september viel er meermaals sneeuw in de Alpen, maar ondertussen is deze sneeuw, met uitzondering van op de gletsjers, grotendeels weggesmolten. De zon is nog te krachtig, en de bodem zit vol met (zomer)warmte, waardoor het sneeuwdek moeilijk stand kan houden.

Sterke uitbreiding verwacht de komende dagen

De komende dagen tonen de weermodellen wel een sterke uitbreiding van het sneeuwdek in het noorden van Europa. Een diepe trog ligt over de Atlantische Oceaan. Langs de westkant stroomt polaire-arctische lucht naar het zuiden. Tegelijk zijn er enkele lagedrukgebieden actief die voor neerslagvorming zorgen. De combinatie van koude lucht en neerslag zal sneeuw opleveren in IJsland en het Scandinavisch hoogland/gebergte.

Een diepe trog over de Atlantische Oceaan.

Vooral tijdens het weekend is de kans op sneeuw groot, zeker aan de stuwingskant van de gebergtes, waar orografische neerslag gevormd wordt. De zuidkant van IJsland blijft wellicht meer beschut dankzij het föhn-effect.

Grote kans op sneeuw in IJsland en Scandinavië komend weekend.

Door de sneeuwval zal het sneeuwdek sterk uitbreiden. Eerst vooral in de gebergtes van het Hoge Noorden, maar daarna ook langs de hoogvlaktes. Het ziet er dus naar uit dat de herfst een versnelling hoger schakelt.

Vergeleken met de sneeuwdekkaart van 13 oktober breidt het sneeuwdek sterk uit de komende 7 dagen.

Samen met de uitbreiding van het sneeuwdek tonen de weermodellen ook een markante afkoeling van de 2m temperatuur. ‘s Nachts gaat het op steeds meer plaatsen licht vriezen. Boven het sneeuwdek kan het uiteraard nog wat kouder worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken