12 oktober 2015 - 2 min. lezen 5 reacties

Dat het frisjes zou worden, dat hadden we al eerder geschreven. De weergoden hebben nog een winterse verrassing in petto: lichte sneeuwval. In grote delen van zuidelijk Polen werden ze vanmorgen verrast met een winters tapijt. In delen van Duitsland kwam het kwik op waarnemingshoogte (1,5 meter boven het maaiveld) op -5 graden uit. De Benelux deed ook mee met het winterse intermezzo.

Het kwik flirtte op waarnemingshoogte met het vriespunt terwijl het vlak boven de grond op meerdere plaatsen licht vroor. Met een oostelijke stroming is de lichte sneeuwval op weg naar de Duitse Middelgebergten en mogelijk kan het zelfs op de toppen van de Belgische Ardennen tot sneeuwval komen. Dat is behoorlijk vroeg voor de tijd van het jaar.

Sneeuwval in het zuidelijke deel van Polen

Sneeuw-Polen-12-10-2015
Foto (Twitter Maks Motyka)
sneeuw-Krakow 12-10-2015
Krakow Polen (Twitter WeatherEuropa)

Een front als gevolg van een lagedrukgebied ten zuidoosten van Polen veroorzaakt het winterse weer terwijl een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor vrieskou in de betrokken regio.

weerkaart-12-10-2015

Met een oostelijke luchtcirculatie wordt vrieslucht aangevoerd vanuit het hoge noorden. Het hogedrukgebied breidt zich nog iets westelijker uit de komende dagen waardoor de koudere lucht andere regio’s in Europa verovert. Hiermee trekt de neerslagband, die soms winters van karakter is, verder westwaarts. Deze bereikt morgen (dinsdag) de Duitse Middelgebergten en later ook de Belgische Ardennen. In het laagland liggen de temperaturen echter te hoog voor winterse neerslag. Zaak om de sneeuwradar op onze website goed te volgen.

Lage minimumtemperaturen in Europa

Temperatuur-Europa
Koud in een groot deel van Europa dankzij een groot hogedrukgebied boven Scandinavië.

De huidige minimumtemperatuur vanmorgen (maandagochtend) laat goed zien dat koning winter er al vroeg zin in heeft! (Als al het kruid maar niet te vroeg verschoten wordt) Een klassieke oostelijke stroming zorgt voor de aanvoer van koude continentale landlucht. Deze configuratie zien we graag later terug voor ijspret.

  • Bekijk de webcams in het Sauerland, Duitsland
  • Check de temperatuur in Europa

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen