2 augustus 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Een team van internationale wetenschappers heeft in 2019 het hoogste weerstation ter wereld geïnstalleerd, een weerstation op Mount Everest. Op een hoogte van 8430 meter (Balcony station) is het doel van dit weerstation om de effecten van klimaatverandering in de bergen beter te begrijpen (en te voorspellen). Onderaan deze blog is ook de link te vinden naar de real-time data van het weerstation.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Waarom een weerstation op Mount Everest?

Een team van internationale onderzoekers heeft in 2019 verschillende (5 om precies te zijn) weerstations geïnstalleerd op de flanken van de Mount Everest. Het doel is om het snel veranderende weer en klimaat beter in kaart te brengen.

  • Haal je eigen weerstation in huis om de aankomende hitte in kaart te brengen. Wij adviseren dit weerstation van Alecto qua prijs/kwaliteit. Doe er jullie voordeel vandaag mee!

De windmeters zijn specifiek bedoeld om de zogenaamde subtropische jetstream beter te monitoren. Deze band met windsnelheden tot orkaankracht beïnvloedt het weer op de hele aarde met het verplaatsen van druksystemen van west naar oost.

Installatie van het weerstation op 8430 meter. (National Geographic)

Een tweede luik van het onderzoek met de weerstations is nagaan hoe klimaatverandering tot uiting komt op de hoogste toppen ter wereld. Tot nu toe zijn er enkel satellietmetingen van het weer en daar komt nu dus verandering in. Dit is cruciaal om meer inzicht te krijgen in hoe gletsjers in het brongebied van rivieren, die miljarden mensen van water voorzien, zullen evolueren.

Tot slot beogen de wetenschappers met het weerstation op Mount Everest om de moesson in India te monitoren. Die zou de laatste jaren minder krachtig zijn geworden, maar precieze data ontbreekt. Door temperatuur- en windmetingen moet het mogelijk zijn meer inzicht hieromtrent te verwerven.

Balcony station

Op het hoogste punt op aarde kunnen de windstoten orkaankracht bereiken waardoor de constructie van het weerstation zeer stevig moest zijn. Bovendien moest het volledig geïnstalleerd zijn op 3u door een gebrek aan zuurstof op +8000 m.

Een grote groep Sherpa’s, berggidsen, wetenschappers begonnen aan de klim met het doel: de installatie van een weerstation op Mount Everest (8848 m). Echter, door de enorme drukte van klimmers (200 personen op de betreffende dag) werden de plannen last minute gewijzigd. “Stel: iedere klimmer spendeert 1 minuut op de top, dan moest het team 200 minuten wachten”. Daarvoor was geen zuurstof genoeg, waardoor besloten werd om het weerstation een paar 100 meter lager te installeren. “Balcony station was een feit.”

Positie van de 5 weerstations. Het hoogste staat op 8430 m. (National Geographic)

Volg het weer live op Mount Everest

De ongeveer 50 kg wegende stations verzamelen data over de temperatuur, relatieve vochtigheid, druk, windsnelheid en windrichting. De gegevens zijn bijna realtime beschikbaar voor onderzoekers, klimmers en het grote publiek. Men hoopt met deze gegevens ook beter de condities voor de klim naar de top van Mount Everest te kunnen inschatten.

Altijd al willen weten hoeveel graden het actueel is op de hoogste berg ter wereld? Benieuwd naar de actuele data? Kijk mee naar de actuele temperaturen, wind en vochtigheid van het weerstation op Mount Everest via deze link.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken