15 maart 2016 - 4 min. lezen 10 reacties

Voor het eerst sinds eind oktober vorig jaar hebben we weer een wat langere periode zonder noemenswaardige neerslag. De natuur kan zo geleidelijk weer wat opdrogen na alle regen/sneeuw die we gehad hebben in januari en februari. Voorlopig blijft het nog even rustig lenteweer onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied, al gaat de glans er vanaf vrijdag wel af.

Mogelijk wordt er op langere termijn een koude polaire stroming uit het noorden in gang gezet waarmee de temperatuur juist weer naar beneden gaat. Al met al zijn lenteachtige maxima (boven de 15 graden) de komende tijd ver te zoeken.

Rustig weerbeeld door “Joachim”

De oorzaak dat het nu al bijna een week niet geregend heeft, is te vinden in een hogedrukgebied dat met de kern boven de Noordzee gelegen is. In Duitsland zijn meteorologen gewend om hoge- en lagedrukgebieden elk een aparte naam te geven. Het huidige hoog heeft de naam “Joachim” gekregen en is een schoolvoorbeeld van een blokkade, oftewel een situatie waarbij er langdurig een hogedrukgebied op een ongewoon noordelijke positie ligt.

Hierdoor is het in bepaalde gebieden voor langere tijd heel nat, terwijl het in andere gebieden juist heel droog is. De Benelux ligt momenteel in het droge gebied. Doordat de aangevoerde lucht over land komt (aflandig is), bevat de lucht weinig vocht. Dit werkt wolken- en buienvorming tegen, waardoor de zon zich meer kan laten zien.

Tot en met het weekend houdt “Joachim” nog altijd invloed op ons weer. De eerstvolgende dagen is de uitwerking daarvan positief: veel zon, rustig en een uitdrogende oostenwind. In de nachten komt het kwik onder heldere condities vrijwel overal onder het vriespunt uit. Overdag zorgt een strakblauwe hemel er daarentegen voor dat de ‘maartzon’ goed haar werk kan doen. De maxima komen dan ook uit rond 10°C, alleen in de Ardennen en langs de Belgische en Nederlandse kust iets lager.

joachimwoensdag16maart
Aan de zuidkant van het hogedrukgebied “Joachim” staat de komende dagen een oostenwind. Hiermee wordt droge lucht vanaf het continent aangevoerd waardoor de zon volop de ruimte krijgt. De dagelijkse gang is groot met maxima van ongeveer 10°C en minima rond het vriespunt.

Bewolkt weekend

Vanaf vrijdag drukt “Joachim” juist een negatief stempel op het weerbeeld. Er verschijnt dan namelijk meer bewolking op het toneel. “Joachim” begint zich langzaam terug te trekken naar het westen om uiteindelijk boven de Atlantische Oceaan terecht te komen. De stroming krimpt van noordoost naar noordwest en dit betekent dat vochtigere lucht vanaf de Noordzee onze regio kan bereiken.

De dagelijkse gang wordt hierdoor kleiner. De nachten worden zachter (minder uitstraling door bewolking) en het kwik komt na vrijdag dan ook niet meer onder 0°C uit. Overdag komen de temperaturen met maxima van 6-9°C juist lager uit. Daarbij is het rustig, maar wel vaak grijs met veel laaghangende bewolking en in de nachten ook kans op mist. De zon is in deze fase van het jaar nog net niet krachtig genoeg om dit overdag allemaal op te ruimen. Geen goede vooruitzichten voor het weekend al met al.

joachimzaterdag19maart
De weerkaart voor aankomende zaterdag. De kern van “Joachim” ligt veel westelijker dan eerder in de week, namelijk iets ten noorden van Ierland. Als gevolg daarvan is de stroming in de Benelux gedraaid naar het noorden tot noordwesten. Dit duidt op de aanvoer van vochtigere lucht. Bewolking zal daarom de overhand hebben in het weekend.

Koude weersvooruitzichten

In de nieuwe werkweek zien we een bel met koude lucht vanaf de Noordpool afzakken naar het zuiden. Op de grens van de ijskoude vrieslucht en de iets mildere lucht ontstaat een groot lagedrukgebied boven Scandinavië. De combinatie van een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een Scandinavische depressie zorgen voor een aanhoudende stroming uit het noorden of noordwesten. De maximumtemperaturen blijven met 7-10°C aan de lage kant voor eind maart. Bovendien neemt de kans op neerslag weer toe (in de vorm van buien). Dit weertype lijkt wel even aan het houden, zo tonen de laatste modelruns.

En zo slaat de maand maart een weg in die we de afgelopen wintermaanden amper hebben gezien, namelijk met een koud (polair) stromingspatroon. Toch merkwaardig na zo’n zachte winter. Wordt Pasen kouder dan Kerstmis? Daarover komt meer aan bod in de volgende weerupdate. Wie de trend zelf wil volgen, kan terecht bij de ‘weerpluim‘.

luchtdrukdonderdag24maart
De verwachting van het Amerikaanse weermodel GFS voor donderdag 24 maart. Een straffe noordelijke stroming staat op de Benelux gericht en transporteert lucht die helemaal uit de poolstreken komt. Of het tot (smeltende) sneeuw gaat komen, is nog maar zeer de vraag, maar het blijft wel fris voor de tijd van het jaar.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen