3 januari 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

NASA heeft als Amerikaans ruimtebedrijf op 31 december 2021 beslist om langer deel te nemen aan het ruimteprogramma van het ISS. Het internationaal ruimtestation zou normaliter vanaf 2024 geen dienst meer doen, dus de participatie van de Verenigde Staten betekent goed nieuws voor iedereen die wetenschappelijk onderzoek in de ruimte hoog in het vaandel draagt. Na 2030 kan er vervolgens werk gemaakt worden van een commercieel ruimtestation. Wie dat zal bouwen is op dit moment nog niet zeker.

Het internationaal ruimtestation ISS

Belangrijke participatie van Verenigde Staten

Het ISS (International Space Station) heeft een belangrijke wetenschappelijk en maatschappelijk doel. Zoveel mogelijk landen ter wereld onderzoek laten doen in unieke omstandigheden. Het Amerikaans bedrijf NASA ziet deze wetenschappelijke samenwerking wel zitten om te verlengen tot 2030. Het is namelijk de bedoeling om ook de eerste vrouw naar de maan te sturen. Daarnaast loopt het onderzoek ook om de eerste mensen naar Mars te sturen.

Nieuw ruimtestation na 2030?

Momenteel zijn er drie grote partijen in de running om onderzoek naar het nieuw commercieel ruimtestation te doen. Dat zijn Nanoracks, Blue Origin en Northrop Grumman. Samen krijgen ze ongeveer 370 miljoen dollar die ze moeten besteden aan onderzoek en R&D. Doordat NASA de samenwerking verlengt met het ISS tot 2030 hebben de bedrijven in kwestie nog enige tijd om het ontwerp en het onderzoek te verfijnen.

Starlab door Nanoracks

Nanoracks is reeds volop bezig met de ontwikkeling van het eerste commercieel ruimtestation. Met een geplande launch in 2027 zijn de plannen al vrij concreet. Het ruimtestation biedt ruimte voor 4 astronauten en wordt grotendeels betaald door privéinvesteerders. Daarmee heeft het een significante impact op het budget dat vanuit een overheid moet komen. Dat zal een pak lager liggen. De oppervlakte van het ruimtestation is te vergelijken met het ISS. De constructie zelf wordt ontwikkeld door het Amerikaanse Lockheed Martin.

Orbital Reef door Blue Origin

In de wedloop naar een nieuw commercieel ruimtestation vinden we ook het bedrijf van Jeff Bezos. Hij is vooral bekend van de webshop Amazon en heeft voldoende kapitaal om de exploratie van de ruimte voor zijn rekening te nemen. Dat doet hij met Blue Origin en Orbital Reef. Het ontwerp verschilt sterk van Starlab, maar vervult ongeveer dezelfde functies. De lancering wordt voorzien in 2025 met een operationeel ruimtestation tegen 2030. Investeerders, wetenschappers en iedereen die het zich kan veroorloven kan kennis maken met de ruimte.

Halo van Northrop Grumann

Dan hebben we nog de 3e partij die zich in de strijd gooit om een nieuw commercieel ruimtestation aan te leveren. Met de ervaring van de Cygnus raket sinds 2013 en heel wat succesvolle missies richting het ISS, heeft Northrop Grumann de nodige expertise in huis om het ISS vanaf 2030 te vervangen. Ze hebben hiervoor de HALO (The Habitation and Logistics Outpost) ontworpen. Belangrijk verschil is dat deze ‘gateway’ gebruikt zal worden als tijdelijke verblijfplaats.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken