10

Na een ruimtereis van 470 miljoen kilometer zal verkenner Perseverance vanavond landen op de rode planeet Mars. Exact om 21.55 uur Belgisch/Nederlandse tijd zal de verkenner beginnen aan een bijzonder boeiende missie. NASA stuurt hiermee de vijfde Amerikaanse verkenner naar de rode planeet. Eerder werden reeds Sojourner, Spirit, Opportunity en Curiosity naar Mars gestuurd.

Om een succesvolle landing van Perseverance (volharding) mogelijk te maken, dienen er honderden kritieke stappen doorlopen te worden. (NASA/JPL-Caltech)

Waar zal Perseverance landen?

Om een rover succesvol te laten landen op een totaal vreemde bodem, dient er een enorme studie gedaan te worden van de ondergrond. De Perseverance zal daarom landen op een verdwenen bedding in de Jezero-krater. Vooraleer de rover veilig en wel op de grond staat moet hij eerst een rit van ruim 20.000 km/uur overleven om vervolgens stapvoets te landen op het aardoppervlak van Mars. Deze vertraging zal gebeuren door middel van een parachute die het gevaarte van 1 ton (1000 kg) vertraagt.

Jezero krater in beeld (NASA)

Waarom landt de rover in de Jezerokrater

Hoe komt NASA eigenlijk aan de naam Jezero-krater? Dat is bosnisch voor het woord “meer” (IAU). Wetenschappers vermoeden namelijk dat het gebied tot tweemaal is overstroomd. Dat doen ze op basis van bovenstaande foto waarbij er links en in het noorden van de foto twee delta’s gevormd zijn. Hierdoor werd er ook sediment aangevoerd naar het meer wat voor ons bijzonder interessant kan zijn. Perseverance zal stalen nemen van het sediment en terug meebrengen richting Aarde.

Interessant weetje is dat de Jezero-krater wellicht is ontstaan door een meteorietinslag en zo’n 49 km in diameter is. De hoogteverschillen variëren van 1500 m hoogte tot dieptes van 3000 km. Er mag dus niets fout gaan bij de positionering van de verkenner of de gevolgen zijn desastreus.

Taak van verkenner Perseverance

Dit klein wagentje werd op 30 juli 2020 gelanceerd vanop Cape Canaveral AFS via een Atlas V raket. Op 18 februari 2021 werd de landing voorzien en die timing werd netjes gerespecteerd. Eénmaal de rover geland is, zal het al snel een foto kunnen doorsturen van de omgeving.

Van een indrukwekkende rover gesproken! Perseverance is nog beter geworden tegenover de vorige rover Curiosity.

De belangrijkste taak van Perseverance is het verzamelen van bodemmonsters in het meer om zo te ontdekken of er überhaupt water aanwezig was in het meer en/of de kans op leven significant was. Enkele jaren later zal Perseverance deze bodemstalen op een strategische plaats achterlaten. Een nieuwe sonde zal deze bodemstalen verzamelen en terug brengen naar NASA op Aarde. Dit project zal een samenwerking worden tussen NASA en het Europees agentschap ESA.

Hulp van eerste buitenaardse heliktoper!

Ingenuity is de eerste buitenaardse helikopter ooit. Samen met Perseverance zal de helikopter instaan voor het ontdekken van de atmosfeer. De helikopter is vooral van belang om de omgeving van Perseverance verder te gaan verkennen. Het toestel weegt ongeveer 2 kg en heeft een hoogte van 1 meter.

Deze eerste buitenaardse helikopter kan telkens enkele honderden meter vliegen. Merk het zonnepaneel op dat de helikopter van stroom voorziet om zich te verplaatsen. (NASA)

Volg de landing van Perseverance live!

Wie het allemaal niet wil missen, kan de landing van Perseverance op Mars live volgen via de livestreams van NASA. We hebben alvast de juiste beelden voor jullie klaargezet in onderstaande video.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

3 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

2 dagen geleden - 3 min. lezen