15 juni 2015 - 3 min. lezen 2 reacties

Sommige bezoekers hebben op het artikel geklikt uit interesse, anderen komen lezen omdat ze het ronduit larie vinden. Nog anderen weten hoe ze met dit soort informatie moeten omgaan en nemen het mee in hun vat vol interpretaties en opvattingen. Wij hopen dus dat u behoort tot deze 1ste en laatste groep, want anders wordt het vermoedelijk wel een probleem.

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft voor het eerst in haar geschiedenis een prognose gedaan over de wereldwijde temperatuur binnen exact 84 jaar. Een heel eind voor een prognose maar jah, bij NASA kunnen ze altijd een stukje meer. Zeker als je weet dat ze weergegevens uit ruim 23 klimaatmodellen hebben gefilterd en dus ook rekening gehouden hebben met een relatieve foutmarge. Straf!

It’s getting hot, hotter, hottest!

Onderstaand kaartje simuleert die interpretatie van de 23 verschillende weermodellen. Wat meteen opvalt is dat de gebieden die op dit moment al fors scoren in de wedstrijd naar hitte dat ook dan zullen doen. Denken we maar aan het noorden van Afrika en de hele regio rond de evenaar.

Logisch als je weet dat de instraling van de zon daar maximaal is (zonnebundel legt een veel kortere afstand af naar deze gebieden). Jammerlijk feit is dat deze opwarming in de betrokken regio wordt versterkt door het huidig industrieel model. Zo voorspelt de NASA een verdriedubbeling van broeikasgassen tegen 2099…

Interessant weetje:

  • Broeikasgassen in 1950: 350 ppm (deeltjes per miljoen)
  • Broeikasgassen in 2015: 400 ppm
  • Broeikasgassen in 2099: 900 ppm

Temperatuur in 2099

voorspelling temperatuur NASA

Volledige map/kaart op site van NASA

Ook opvallend te noemen is de verdere stijging van de temperatuur in de gordel ten noorden en ten zuiden van de Evenaar. Europa, Noord-Amerika en grote delen van Rusland zullen een stijging mogen verwachten van 1 of 2 graden. Deze trend is gelijk voor de regio ten zuiden van de Evenaar waarbij de verschillen zelfs nog iets groter zullen zijn. De vorming van tropische stormen en/of het creëren van droogtes lijkt hierdoor versterkt te worden.

Het zal weer de klimaatopwarming zijn?

Klimaatopwarming is een item dat op deze website soms wordt behandeld. Het is een onderwerp met heel wat sceptici en voorstanders. Feit is dat we sinds de industriële revolutie de Aarde meer en meer zijn gebruiken als een ‘ordinair’ voorwerp waarvan de bronnen onuitputtelijk leken te zijn. Niets is minder waar en dat lijken we de komende jaren, decennia te gaan bekopen. Gelukkig hebben diverse landen nu al grondige maatregelen getroffen om de ecologische voetafdruk te beperken en ook ‘groener’ te gaan leven.

Gerelateerd materiaal geschreven door Bart Devriendt:

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 uur geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

1 dag geleden - 3 min. lezen