1

De James Webb Space Telescope wordt vandaag op Kerstmis gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Tenminste als alle externe condities goed blijven zoals het weerbeeld. Deze nieuwste en meteen ook grootste telescoop ooit is een omstreden project aangezien het eigenlijk de Hubble moest vervangen in 2005. Vele jaren later en ook enkele miljarden dollars meer kan de telescoop eindelijk haar opdracht vervullen. Het moet namelijk via infrarood licht in staat zijn om verder te graven in het verleden dan dat bij Hubble ooit het geval was!

Volg de lancering van de James Webb Space Telescope live!

Project van miljarden dollars!

Om deze grootste telescoop ooit te bouwen, werkten vele wetenschappers gedurende meerdere jaren aan de James Webb Space Telescope (JWST). Het project zou oorspronkelijk maar een half miljard mogen gekost hebben, uiteindelijk werden het er meer dan 10 miljard dollar. Met dit ambitieus plan is het de bedoeling om baanbrekend onderzoek te verrichten naar het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.

Dun laagje goud op de spiegels

Interessant detail is dat de spiegels afgewerkt werden met een flinterdun laagje goud. In totaal werd er 3 gram goud verdeeld over een spiegel met een doorsnede van 6,5m. De reden om te kiezen voor goud op de spiegels moet gezocht worden in de optimale reflectie van licht. Specifiek voor infrarood licht is goud dus best aangewezen. Om het laagje zo dun mogelijk te krijgen, wordt de spiegel geplaatst in een vacuüm ruimte waar vervolgens een wolk van goud (3 gram) wordt gecreëerd. Op die manier krijgen wetenschappers een totale bedekking van de spiegel en een maximale reflectie van het licht. Bijzonder!

JWST tot anderhalf miljoen km boven Aarde

Deze grote telescoop wordt met een Ariane 5 raket in de ruimte gelanceerd. Het object moet in totaal tot 1,5km miljoen verwijderd van de Aarde beginnen aan een complex proces van ontplooiing. Er worden in totaal 344 mechanismen getriggerd die allemaal automatisch werd geprogrammeerd. Het is dus vooral duimen dat het object van 10 miljard dollar feilloos alle processen kan doorlopen, want anders hebben we een bijzonder groot probleem.

Livestream launch James Webb Space Telescope!

Wil jij de lancering van deze grootste telescoop op de voet volgen? We hebben de live video alvast verwerkt in dit artikel. Wij verwachten dat de James Webb Space Telescope wordt gelanceerd 13.20 en 13.52 Belgische en Nederlandse tijd. Mis dus niets van deze unieke gebeurtenis en volg het live!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen