13 december 2012 - 1 min. lezen 2 reacties

Door de huidige route van een neerslaggebied en een 2m temperatuur lager dan voorzien in de weermodellen zijn we genoodzaakt om te waarschuwen voor een potentieel zeer gevaarlijke situatie de komende uren. Er valt op bepaalde plaatsen in België al wat winterse neerslag (motsneeuw), maar op andere plaatsen valt er ook aanvriezende regen (eerste meldingen werden opgemeten in het noorden van Frankrijk).

Door de gevaren die ijzel (ook al zijn het slechts minimale hoeveelheden) met zich mee kan brengen, een ijzelwaarschuwing + code rood voor het grootste deel van België en een stuk van Nederland. Daar is de kans op neerslag het grootst. Over het westen een meer in te schatten synoptische situatie met minder neerslagkansen en dus minder kans op ijzel.

Code oranje en rood in deze ijzelwaarschuwing

ijzelwaarschuwing13december

Na middernacht stroomt er gevoelig zachtere lucht binnen op 850 hPa. Dat luidt het einde in van een vrij aangename winterperiode met vorst en vorige week ook enige tijd sneeuwval. Hopelijk was dat niet de apotheose van een seizoen met zoveel kans op natuurpracht (schaatsen, fotografie,…)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken