Prachtig nazomers weer volgende week
Het mag dan wel herfst zijn momenteel, dit is zeker niet te merken aan het weerbeeld. De afgelopen dagen kregen we veel zonneschijn bij aangename temperaturen voor deze tijd van het jaar. Vele mensen dachten daarbij al gauw : “Dat zal wel een eendagsvlieg zijn en morgen zal het wel gaan regenen…!”. Deze gedachte gaat dit maal echter niet op. Na een kleine dip in het weer volgende nacht en morgen, staat er volgende week alweer nazomers weer op het programma met veel zon, maar met zeer hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Het zal zelfs eerder aanvoelen als zomer dan als herfst. Puur genieten dus !
- Volg de extra weerupdates ook via NoodweerBenelux
- Bekijk Instagram voor weerfoto’s.
Eerst mooi, later regen
Mooie zaterdag
Vandaag (zaterdag) konden we al profiteren van prachtig nazomers weer, met veel zonneschijn en vooral zeer hoge temperaturen. In Nederlands Limburg werd deze namiddag zelfs de zomerse kaap van 25 graden bereikt, wat toch wel uitzonderlijk is voor deze tijd van het jaar ! Ook elders was het tevens zalig vertoeven bij maxima die zich veelal situeerden tussen 20 en 24 graden. Enkel de kustregio’s moesten het met wat minder hoge temperaturen stellen (16 tot 18 graden), dit als gevolg van het koelere zeewater.
Vannacht regen
Vandaag zagen we geleidelijk de hoge en middelhoge bewolking toenemen. Dit is de voorbode van een storing die vannacht over onze regio’s zal trekken. Deze storing is verbonden aan een depressie die koerst over Centraal-Frankrijk en waarvan wij het staartje zullen meepikken. Veel zal het echter allemaal niet voorstellen, we mogen slechts enkele mm regen verwachten.
Tegen morgen is deze storing alweer voorbij getrokken en evolueren we naar droger weer als gevolg van de stabiliserende werking van een mobiele hogedrukwig. We gaan dan naar een wisselend bewolkt weerbeeld bij maxima rond 16 graden, dit door de verfrissende werking van de noordoostenwind.
Nazomers weer houdt aan
Vanaf maandag mogen we ons opmaken voor een heuse ‘Indian Summer’ ! Een hogedrukgebied zal zich dan geleidelijk vestigen over het Europese vasteland en dit zal resulteren in prachtig nazomers weer met veel zonneschijn én vooral met zeer hoge temperaturen voor begin oktober !
Hogedrukgebied
Vanaf maandag breidt het hogedrukgebied van de Azoren zich geleidelijk uit naar onze contreien. Later op de week schuift dit hogedrukgebied verder door richting Oost-Europa en komen we in een meer zuidoostelijke stroming terecht. Hierdoor zal het kwik flink in de hoogte kunnen klimmen en zal de zon wellicht overuren kloppen.
Indien we de weerpluim bekijken van het Europese weermodel ECMWF, dan zien we tegen midden volgende week maxima die kunnen oplopen naar waarden tussen 20 en 25 graden! Dit is toch wel echt enkele graden te warm voor begin oktober… De neerslagpluim toont ook dat we droog weer mogen verwachten. We mogen ons dus opmaken voor een heuse nazomer in oktober, of zoals ze vaak ook wel zeggen : een ‘Indian Summer’.
Omegablokkade
Indien we de kaart van de jetstream er bijnemen, zien we een typisch patroon ontstaan midden volgende week. Een zogenaamde ‘omega-blokkade‘ zal zich ontwikkelen, wat resulteert in een geblokkeerd patroon met hogedruk over Europa en een diepe trog met lagedruk over de Atlantische Oceaan. Dit doet vermoeden dat het warme en droge oktoberweer wel eens even stand zou kunnen houden. Toch moeten we de nodige voorzichtigheid in acht nemen, want we zien de onzekerheid in verwachting immers toenemen vanaf pakweg vrijdag.
Momenteel zien we nog steeds veel warme opties richting volgend weekend, maar we zien ook dat het aantal berekeningen met neerslag opnieuw toeneemt. Het zal dus voorlopig even afwachten zijn om te zien hoe lang dit nazomerweer zal kunnen standhouden.
Droogte nog niet verdwenen
Eén ding staat zeker vast, deze blokkade betekent geen goed nieuws voor het nog steeds cumulatieve neerslagtekort, dat zich heeft opgebouwd na de zeer warme en tegelijk droge zomer. De natuur hunkert nog steeds naar water. Voorlopig zal het neerslagtekort dus nog niet aangevuld kunnen worden.