10 september 2020 - 5 min. lezen
0 reacties 0

De meteorologische zomer kwam ruim een week geleden tot een einde. Afgelopen zomer zag er omwille van de Covid-19 pandemie op talloze vlakken anders uit in vergelijking met vorige, ‘normale’ zomers. Gelukkig bleef één iets wel een vaste waarde: het aanschouwen van de nachtelijke hemel. Begin juli was fervent weerliefhebber in de ban van een fotogenieke komeet: Neowise. Deze is ondertussen al eventjes uit het zicht verdwenen en komt pas binnen enkele duizenden jaren terug. In augustus konden we dan de jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden aanschouwen, maar wat kunnen we de komend maand zoal aan de hemel zien?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

September 2020

Maanfasen

Reeds bij de start van de maand september kunnen we de volle maan aan de hemel zien staan. Op 10 september zien we het laatste kwartier waarna de maan steeds minder met haar verlichte kant naar de aarde zal staan. De schaduwzijde van de maan, de nieuwe maan, zien we op 17 september. Vervolgens keert het licht langzaamaan terug tot we het eerste kwartier bereiken op 24 september.

Begin van de herfst

Sinds 1 september is de meteorologische herfst begonnen, maar door de droogte die de Benelux al enkele maanden teistert, lijkt het al heel de zomer herfst! Ook astronomisch gezien is de zomer nog niet begonnen. Hiervoor kijken we even naar de baan van de aarde om de zon.

  • Wil je voorspellen of er opklaringen of wolken zullen zijn tijdens de nachtperiode? Dan kunnen we dit boek aanbevelen.

De astronomische herfst begint dit jaar op 22 september om 15u31. Op dat moment schijnt de zon loodrecht in op de evenaar. Dit betekent dat de zon in deze gebieden loodrecht boven de hoofden van mens en dier staat en geen schaduw veroorzaakt. De dag en nacht duren dan overal ongeveer even lang. Hierna worden bij ons de nachten steeds langer en vervolgt de aarde zijn weg naar zijn aphelium. Op deze dag, 21 december 2020, begint de astronomische winter op het noordelijk halfrond en begint de zomer op het zuidelijk halfrond.

Op 22 september 2020 schijnt de zon loodrecht op de evenaar.

Nachthemel

Vrijdag 11 september is de planetoïde ‘19 Fortuna‘ in oppositie. Dit betekent dat de aarde tussen de zon en het object staat, in dit geval de planetoïde en dat zij op één rechte lijn liggen t.o.v. elkaar. Hierdoor staat de zon recht tegenover 19 Fortuna. Wanneer de zon ondergaat, wordt de planetoïde zichtbaar en omgekeerd. Door de hoge magnitude (+9) kan dit object enkel met een goede telescoop gespot worden in het sterrenbeeld vissen. Dit ongeveer 38° boven de nachtelijke horizon.

Zondag 13 september is de planeet Jupiter stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de voorwaartse beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en daarna omkeert. Bijna heel de zomer lang was Jupiter als een heldere ster te zien naast Saturnus in het sterrenbeeld Boogschutter. Vanaf nu is Jupiter enkel nog maar in de avond en vroege nacht te zien, maar steeds korter.

Donderdag 17 september is een uitgelezen kans om de planetaire nevel NGC 7662 te spotten aan de nachtelijke hemel. Deze nevel staat ook wel bekend als ‘Blue Snowball’ en is te zien in het sterrenbeeld Andromeda. De maan geeft rond deze tijd weinig licht en dit zou ervoor moeten zorgen dat deze nevel lichtjes zichtbaar is met het blote oog op een donkere locatie. Details zie je met een goede telescoop.

NGC 7662 vastgelegd door ruimtetelescoop Hubble.

Vrijdag 18 september staat de maan in zijn perigeum ten opzichte van de aarde. Dit is het punt van de baan dat het dichtst bij de aarde ligt. De maan is nu voor 3% verlicht en lijkt wat groter dan normaal. Ze is kort na zonsondergang zichtbaar in het sterrenbeeld Maagd.

Dinsdag 22 september kunnen we de planeet Mercurius duidelijk lokaliseren aan de nachtelijke hemel. Deze staat dan iets ten noordoosten van de ster Spica, die de helderste ster is van het sterrenbeeld Maagd.

Vrijdag 25 september is dan weer ideaal om de vier Galileïsche manen van Jupiter waar te nemen met het blote oog! Deze werden zoals de naam verklapt, ontdekt door Galileo Galilei. Ze staan ten oosten van de planeet die dan ongeveer 8° boven de horizon staat in het zuidwesten. Op een donkere plek zonder lichtvervuiling kun je van binnen naar buiten Io, Europa, Ganymedes en Callisto zien.

Dinsdag 29 september is de planeet Saturnus stationair in ecliptische lengte. Bijna heel de zomer lang was Saturnus als een kleine heldere stip te zien naast Jupiter in het sterrenbeeld Boogschutter. Vanaf nu is Saturnus enkel nog maar in de avond en vroege nacht te zien, maar steeds korter.

Meteoren

In september is er slechts één meteorenzwerm actief boven onze regionen en dat zijn de Zuidelijke Tauriden. In het Engels beter gekend als de STA. De meteoren van deze zwerm zijn afkomstig van de komeet Encke. De zwerm is zichtbaar vanaf 10 september tot en met 20 november 2020 en zorgt maximaal voor circa 5 vallende sterren per uur. Ze zijn zichtbaar in het sterrenbeeld stier en te herkennen als een kleurrijke vuurbal aan de hemel waardoor ze dus extreem helder zijn.

  • Om sterren, kometen en sterrenstelsels te fotograferen moet je uiteraard beschikken over kennis omtrent fotografie. In dit praktijkboek voor fotografie kom je enkele tips
Een groene vuurbal afkomstig van de STA raast door de nachtelijke hemel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken