Overzicht nachthemel: november 2022
De maand oktober is alweer voorbij. Aan het begin van de maand kwam de herfst op gang en was het vaak wisselvallig. Nadien overheerste hogedruk, met zachte maxima en vaak veel zon. Aan het eind van de maand werden zelfs talrijke warmterecords gebroken, met een zomerse 25°C in Ukkel op 29 oktober. De nieuwe maand tapt uit een ander vaatje, met lagedrukgebieden die komen opzetten vanaf het westen, met de nodige wind en regen.
Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Naast enkele meteorenzwermen vallen ook diverse planeten extra goed op in november. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
November 2022
Maanfasen
Op 25 oktober zagen we de schaduwzijde van de maan, de Nieuwe maan. Vanaf dan begon het licht van de maan stelselmatig opnieuw toe te nemen. Op 1 november is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op dinsdag 8 november om 12.02u is het volle maan. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op woensdag 16 november opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op woensdag 23 november is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van dit hemellichaam.
Nachthemel
Op dinsdag 8 november vindt een totale maansverduistering plaats. Deze is helaas niet te zien in onze streken.
Nog op 8 november is de planeet Mercurius in bovenconjunctie. Dit betekent dat de planeet achter de zon langs beweegt en bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde. Voor 8 november bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, na de conjunctie is hij weer te zien aan de avondhemel.
Woensdag 9 november is de planeet Uranus in oppositie met onze Zon. Dit betekent dat de Aarde tussen de Zon en het object staat, in dit geval Uranus en dat zij op één rechte lijn liggen t.o.v. elkaar. Hierdoor staat de Zon recht tegenover Uranus. Wanneer de Zon ondergaat, wordt Uranus zichtbaar en omgekeerd. De planeet is de hele nacht zichtbaar. Bovendien staat hij dichtbij onze planeet, waardoor de planeet helder en groot lijkt. Voor waarnemingen is een verrekijker op statief nodig of een kleine telescoop. Uranus is dan te herkennen in het sterrenbeeld Ram.
Op maandag 14 november staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu circa 404 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor ongeveer 70% verlicht.
Op woensdag 23 november en bij uitbreiding de hele maand november, is het ideaal om de open cluster, M45 waar te nemen. Een open cluster, of open sterhoop, is een groep van enkele duizenden sterren die uit dezelfde gaswolk ontstaan zijn. Vandaag kunnen we één van de bekendste clusters spotten: de Plejaden. Deze open cluster is te zien in het sterrenbeeld Stier. Met een kleine telescoop of verrekijker kun je honderden blauwachtige sterren waarnemen die omgeven zijn door een gasnevel.
Donderdag 24 november is de planeet Jupiter stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de omgekeerde beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en terug normaal wordt.
Op zaterdag 26 november staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 363 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. De maan is vandaag voor ongeveer 10% verlicht en is gedurende de hele nacht zichtbaar.
Meteoren
Tijdens de maand november zijn er 3 meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.
De meteorenzwerm van de Leoniden bereikt deze maand, op 17 november, z’n hoogtepunt. Er zijn dan ongeveer 13 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. De zwerm is actief van 6 november tot en met 30 november. De meteoren van deze zwerm zijn snel en zijn vooral gekend van enkele sterrenregens in het verleden, die voor honderden vallende sterren per uur zorgden. In tegenstelling tot vorig jaar, zal de Maan dit jaar een minder grote stoorzender vormen.
Daarnaast hebben we nog de Monocerotiden. Deze zwerm is actief van 15 november tot en met 25 november. Het hoogtepunt valt dit jaar op 21 november. Er zijn dan ongeveer 3 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm.
Ook de meteorenzwerm van de november orioniden is actief deze maand, van 14 november tot en met 6 december. Het hoogtepunt valt dit jaar op 28 november. Er zijn dan ongeveer 3 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm.
Nu is het enkel nog hopen op heldere nachten.