309

Afgelopen dagen konden we profiteren van zeer hoge maxima voor de tijd van het jaar. Op sommige plaatsen werden zomerse kwikstanden genoteerd. In Ukkel werd het op 29 oktober 2022 tot 25°C warm en dat is een verpulvering van alle bestaande records. Nog nooit was het zo laat in oktober zo warm en dat sinds het begin van de metingen in 1833. Ook in Nederland werden de afgelopen dagen meerdere records scherper gesteld. Evolueert het weerbeeld in november naar koeler weer?

Wind en regen liggen op de loer

Komende dagen sturen de weermodellen aan op meer dominantie van lagedrukgebieden uit het westen. De straalstroom draait op een hoger toerental en brengt regelmatig regenzones en wind met zich mee. Een eerste episode met wind en neerslag zien we ontstaan op dinsdag 1 november 2022. Een nieuwe maand brengt precies een weersverandering mee die dichter aanleunt bij de herfst dan bij de nazomer. Of de inzet van lagere temperaturen ook lang zal duren is momenteel koffiedik kijken.

Amerikaanse en Europese weercomputers berekenen een tijdelijke “zonalisering” van het weerpatroon waardoor er ruimte vrijkomt voor de straalstroom met de respectievelijke neerslagzones.

Lokaal flinke windstoten op dinsdag

Er zijn een aantal dagen die in het oog springen wat de hoeveelheid wind en neerslag betreft. In deze weerupdate bekijken we dinsdag waarbij een kleine secundaire depressie voor veel wind kan zorgen op de Noordzee en de westelijke gebieden van de Benelux. Bij dit soort situaties is het altijd opletten geblazen met extra uitdieping van de kern van lagedruk. In sommige weersituaties kan er namelijk een stormdepressie ontstaan waarbij weermodellen het bijzonder moeilijk hebben. Een “kanaalrat” is dan niet uitgesloten. Momenteel lijkt er geen evolutie te zijn richting dergelijk natuurfenomeen.

Het Nederlands weermodel komt op dinsdag 1 november 2022 met stevige windstoten op de proppen voor de westelijke regio’s van de Benelux. Lokaal flirten de windstoten met 100 km/u. Andere weermodellen zijn voorzichtiger met deze waarden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken