1

We beleven op dit moment van schrijven geen traditioneel herfstweer. Dankzij een lagedrukgebied ten westen van Europa wordt een warmtepomp opgezet die warme lucht uit het zuidwesten van Europa naar het noorden stuwt. Daardoor werden op vrijdag 28 oktober 2022 en ook op zaterdag 29 oktober 2022 talrijke dagrecords verbroken. Zo werd op vrijdag het dagrecord uit 1913 verbroken in Ukkel (20,2°C) en ook op zaterdag werd het dagrecord in Ukkel verbroken. Het werd uiteindelijk 25,4°C. Ook in Nederland werden talrijke dagrecords in de temperatuur scherper gezet.

Motor voor het nazomerweer

Niet alleen in de zomer kan een warmtepomp zich vestigen op de Atlantische Oceaan, we zien dit frequenter ontstaan in de lente en herfstperiode. Op het Europees vasteland bevindt zich dan een hogedrukgebied dat zorgt voor droge en zonnige condities. Dankzij een zwakke straalstroom raakt het weerbeeld daardoor gemakkelijk geblokkeerd. Deze blokkades kunnen enerzijds dus warm weer veroorzaken, maar evengoed kletsnatte episodes. Denk maar aan de waterbom in juli 2021.

Het Amerikaans weermodel GFS toont het hogedrukgebied met kern boven de Alpen. Tussen het lagedrukgebied (L) en het hogedrukgebied (H) bevindt zich een (zwakke) zuidwestelijke luchtstroming. In de zomerperiode zijn deze weerkaarten goed voor tropische temperaturen.

Na de warmte komt de herfst onder stoom

Geen liefhebber van deze warme temperaturen in de herfst? Dan hebben we goed nieuws. In de laatste weermodellen en de weerpluim kunnen we duidelijk een dalende trend zien in de eerste week van november. Lagedrukgebieden vanaf het westen zien hun kans om sterk uit te diepen en een flinke straalstroom te genereren. Hierdoor stijgt de kans op neerslag van betekenis en wind.

Het hogedrukgebied met kern boven de Alpen schuift in de eerste dagen van november richting het westen op. Hierdoor komt de weg vrij voor neerslagzones die van west naar oost over Europa trekken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
1

Alle tips om komeet Tsuchinshan te spotten

18 uren geleden - 3 min. lezen

Kan geo-engineering het klimaat redden?

2 dagen geleden - 6 min. lezen