4 mei 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Wie overdag naar buiten kijkt, zal zien dat onze dagen al een heel stuk langer zijn dan die in maart en april. Doordat de dagen lengen, zal de nachthemel steeds later tevoorschijn komen. We hebben nu nog geluk want tussen half negen en negen uur wordt het donker waardoor we de komende weken nog kunnen genieten van een schitterende nachthemel!

De planeten

De planeet Mars staat elke avond mooi te schitteren in het sterrenbeeld maagd. Kijk richting het oosten, als je dan een heldere rood-oranje “ster” ziet, dan heb je Mars gevonden!

Saturnus staat rond half 1 in het oosten te blinken als een gele “ster”. Wie een telescoop heeft, en die op Saturnus richt, zal de mooie ringen kunnen bewonderen!

Jupiter is momenteel nog te zien als een van de helderste “sterren” aan de hemel. Wie de planeet nog wil zien, moet kijken naar het westen. Na een maan of twee gaat Jupiter verdwijnen achter de zon en zal hij dus niet meer zichtbaar zijn.

Wat is er nog te zien?

Voor wie niet weet waar eerst te kijken aan de nachthemel, is hier een overzicht dat jullie op weg kan zetten om te observeren.

Het sterrenbeeld Grote Beer is de hele nacht mooi zichtbaar recht boven ons hoofd, maar wat is er nu zo speciaal aan dit sterrenbeeld? In de Grote Beer krioelt het van de sterrenstelsels. Ik heb mijn volgmontering (guide) nog maar net en dit sterrenbeeld was meteen mijn doel. Een van de mooiste stelsels zijn M81, het bodestelsel, en M82, het sigaarstelsel. Bekijk deze stelsels met een middelgrote telescoop en zonder storend maanlicht. M51 is ook een stelsel in de Grote Beer, dit is ook gemakkelijk te bekijken, gelieve dit ook te doen zonder storend maanlicht. ( Foto hieronder is M51, door mij gefotografeerd)

fotostackprogramma

Verder kunnen we ook nog de bolhoop M13 bekijken in het sterrenbeeld Herculus, bekijk deze na middernacht.

Handige tools

Voor het maandoverzicht gebruik ik meestal het gratis programma Stellarium, Dit programma is heel handig om objecten op te zoeken. (link: http://stellarium.org/) Ik wens jullie alvast veel zoekwerk aan de hemel!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen