8 april 2014 - 3 min. lezen 0 reacties

Onze nachthemel ziet er in april weer wat anders uit dan in maart. Maar wat is er nu precies te zien? Op zondag 30 maart schakelden we om 2 uur ‘s nachts over op het zomeruur. Dat wil zeggen dat 2 uur, 3 uur werd. Niet getreurd want nu zijn er weer mooie waarnemingen te doen wanneer je ‘s nachts de hemel bekijkt.

Wat valt er te zien aan de nachthemel?

We zullen beginnen bij onze naaste buur in het heelal: namelijk Mars, die is nu rondom 11 uur mooi te zien in het oosten. Mocht u niet weten waar te kijken, Mars is een mooie, opvallende rood-oranje “ster”. Op 8 april staat Mars in oppositie wat wil zeggen dat de zon, de aarde en Mars op één lijn staan. Mars zal bijgevolg helderder oplichten dan op andere nachten.

Saturnus kunnen we nu zien na middernacht. Als ze zichtbaar is, schijnt ze mooi geel-oranje en als je een telescoop hebt, moet je zeker eens kijken naar Saturnus, want dan zijn de prachtige ringen te zien!

Venus is ‘s morgens te zien in het oosten als een hele heldere “ster”. Wie haar wil zien moet vroeg uit bed want Venus is te zien voor zonsopgang, laag in het oosten. (zie foto hieronder)

venus zonsopgang (nachthemel)

Onze Maan, onze enige natuurlijke satelliet, ondergaat op 15 april een volledige verduistering. Als dit gebeurt, zal de maan rood kleuren, helaas is deze volledige maansverduistering niet zichtbaar in de Benelux.

Locatie interessante sterrenstelsels

Natuurlijk zijn de planeten niet het enige om waar te nemen, hieronder kort een paar van mijn favoriete objecten om te bekijken.

M 42, ook de Orion nevel genoemd, is nu nog zichtbaar in het zuidwesten. Als je op een donkere plaats staat, kan je de nevel zelfs met het blote oog zien!

M 13, ook de Hercules bolhoop genoemd, kan ongeveer na half 11 goed te zien zijn in het sterrenbeeld Hercules. Als u dit object wil bewonderen, heeft u een telescoop nodig. Als u een telescoop heeft en je kijkt naar M 13, zal je alleen maar een wolk zien, met een hele grote telescoop zal de wolk oplossen in afzonderlijke sterren!

m13 hercules (nachthemel)
M 13 impressie door Stellarium

Natuurlijk zijn er nog veel meer objecten te bekijken met een goede telescoop! Ik wens jullie een prettige zoektocht!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

4 dagen geleden - 3 min. lezen