Overzicht nachthemel: maart 2023
De maand februari is alweer voorbij. Echt winterweer hebben we niet moeten vrezen. Het was eerder zacht en vooral ook droog. We kregen ook vaak de nodige zonneschijn. Het hoogtepunt deze maand viel op 26 en 27 februari. Toen was er fotografisch en zelfs ook visueel poollicht waar te nemen in Nederland en het noorden van België! De rode kleuren aan de avondhemel leverden dan ook prachtige plaatjes op. Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Maart 2023
Maanfasen
Op 27 februari zagen we de rechterhelft van de maan, het eerste kwartier. Het licht van de maan neemt verder toe, tot het volle maan is op 7 maart. Daarna neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op woensdag 15 maart opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op dinsdag 21 maart is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van het hemellichaam. Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw toe, tot op woensdag 29 maart opnieuw de rechterhelft van de maan verlicht is.
Begin van de lente
Meteorologisch
De meteorologische lente is begonnen! Terwijl er vorig jaar direct dagrecords sneuvelden, waarbij het 18°C werd, verliep het begin van de lente dit jaar volledig anders. Op 8, 9 en 10 maart kwam het op de meeste plaatsen in de Benelux tot sneeuw.
Astronomisch
Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart om 22.24u. Op dat moment valt de zon loodrecht in op de evenaar. De dag is dan (ongeveer) even lang als de nacht, over de gehele wereld!
Vanaf 21 maart worden op het noordelijk halfrond de dagen langer dan de nachten. Op het zuidelijk halfrond is het omgekeerd. Wij evolueren richting de zomer, terwijl ze ten zuiden van de Evenaar evolueren richting de winter.
Nachthemel
Vrijdag 3 maart staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 406 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor ongeveer 85% verlicht.
Op donderdag 16 maart is de planeet Neptunus in conjunctie met onze Zon. Dit betekent dat de Aarde, de Zon en Neptunus zich dan op één lijn bevinden. Vanaf de Aarde gezien beweegt Neptunus zich achter de Zon, waardoor deze even onzichtbaar wordt.
Vrijdag 17 maart is de planeet Mercurius in bovenconjunctie. Dit betekent dat de planeet achter de zon langs beweegt en bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde. Voor 17 maart bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, na de conjunctie is hij weer te zien aan de avondhemel.
Op zondag 19 maart staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 363 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is vandaag voor slechts circa 5% verlicht.
De maand maart is een goede periode om het sterrenstelsel M99 te spotten aan de nachthemel. Dit sterrenstelsel is beter bekend als de ‘pin-wheel nevel’. Het is zichtbaar in het sterrenbeeld Haar van Berenice.
Zondag 26 maart begint de zomertijd. 2 uur wordt 3 uur, waardoor we die nacht een uurtje minder kunnen slapen. ‘s Avonds is het een uurtje langer licht, terwijl het ‘s morgens tijdelijk wat langer donker is.
Meteoren
Tijdens de maand maart is er slechts één meteorenzwerm actief die voor vallende sterren kan zorgen.
De γ-Normiden zijn zichtbaar van 25 februari tot en met 28 maart. Het hoogtepunt van deze zwerm valt dit jaar op 14 maart, er zouden dan ongeveer 6 vallende sterren per uur zichtbaar zijn van de zwerm. De meteoren van deze zwerm worden gekenmerkt door hun hoge snelheid, zo’n slordige 200.000 km/u!