7 maart 2023 - 5 min. lezen
306 reacties 306

Sneeuwliefhebbers hebben er een flink tijdje moeten op wachten. Afgelopen weken stonden vaak een verkeerde weersetting in de steigers waardoor het maar moeizaam tot winterse neerslag kon komen in de Lage Landen. De sneeuwkansen lijken echter tijdelijk fors te stijgen. We verwachten op woensdag 8 maart 2023 op meerdere plaatsen in de Benelux winterse neerslag. De sneeuw kan door een gunstige timing doorheen de dag tijdelijk ook blijven liggen. Ontdek de laatste update!

Bedankt aan de stratosfeer

Enkele weken geleden heeft zich een forse opwarming voorgedaan in de stratosfeer. Deze luchtlaag hoog in de atmosfeer bevindt zich op ongeveer 30 km. De poolwervel in die stratosfeer is volledig verstoord en die impact voelen we nu enkele weken later. Weerkaarten plaatsen een stuk van de Polar Vortex boven Scandinavië en depressies met neerslagzones trekken zuidelijk genoeg waardoor de Lage Landen in de koude lucht blijven. Een ideaal scenario begin maart voor sneeuw.

Situatie op de weerkaarten

Op de weerkaarten herkennen we dinsdag twee hoofdrolspelers. Een omvangrijk gebied met lagedruk boven Scandinavië. Daar zorgt de intrede van de vrieskou voor zeer lage temperaturen tot -20°C en lager. Een andere hoofdrolspeler is het lagedrukgebied nabij de Azoren. Beiden zullen hun impact uitoefenen op de Benelux door enerzijds aanvoer van koude lucht en anderzijds neerslag.

Het Amerikaans weermodel schetst de weersituatie. 2 lagedrukgebieden zorgen ervoor dat de kansen op sneeuw groeien in de Benelux. Merk het hogedrukgebied op in de linkerbovenhoek van de weerkaart. Dit hogedrukgebied is het resultaat van de SSW eerder in januari 2023.

Afkoeling luchtkolom essentieel

Om een sneeuwsituatie in te schatten moeten we altijd erg voorzichtig zijn. Het is vergelijkbaar met een onweersituatie in de zomer waar ook de nodige mitsen en maren bij te vertellen vallen. Simpel gezegd komt het neer op details. Een afkoeling van de temperatuur met 1°C kan soms voldoende zijn om de smeltende sneeuw te laten transformeren in droge sneeuw met forse impact op het wegdek.

Om dit in een goed kader te kunnen gieten, moeten we kijken naar diverse fijnmazige weermodellen. Dit zijn hoogstaande weermodellen met een scherpe resolutie die nodig is om sneeuw te berekenen. We spreken ons in dit artikel niet uit over de totale hoeveelheid sneeuw die kan vallen, maar geven wel een indicatie mee op basis van de weermodellen.

Frans weermodel AROME

In dit Frans weermodel AROME kunnen we een gunstige trend detecteren van transformatie van regen naar sneeuw. Dit proces start in het 2e deel van de nacht naar woensdag. De timing en de intensiteit van de neerslagzone lijkt voldoende om smeltende sneeuw of sneeuw te genereren. Uiteindelijk kan er vooral boven Wallonië een sneeuwdek van enkele centimeters worden gevormd. Hoe meer richting het noorden van België en Nederland, hoe kleiner de kans op een gesloten sneeuwdek.

Sneeuwzone komt binnen rond 4u woensdagochtend.
De sneeuwzone verovert een groot deel van België tegen woensdag 8u.
Rond 10u ligt de sneeuwzone nog steeds boven België. Als het voldoende kan afkoelen tijdens de neerslag zal dit transformeren naar een klassieke sneeuwzone met een sneeuwdek tot gevolg.
Tegen woensdagavond is dit de hoeveelheid sneeuw die er potentieel kan vallen. We merken op dat de Ardennen vlot naar 20 tot 30 cm gaan. In het noorden van Vlaanderen en het zuiden van Nederland valt er beduidend minder volgens AROME.

Nederlands weermodel HARMONIE

Een ander fijnmazig weermodellen dat we zeker niet mogen vergeten is het Nederlands weermodel HARMONIE 40 van de collega’s bij het KNMI. De resolutie van het weermodel is iets minder fijn dan AROME, maar een zeer bruikbaar weermodel in tijden van sneeuw en onweer. Bij dit weermodel ontdekken we een gelijke trend als bij AROME. De intensiteit van de neerslag is ook voldoende groot voor de transformatie van regen naar sneeuwval.

De totale sneeuwhoeveelheid lijkt zich hier wel meer te gaan focussen op het zuidoosten van de Benelux. Elders is het een stuk moeilijker om de sneeuw te laten liggen.

Om 4u in de ochtend komt Harmonie ook met een transformatie van regen naar sneeuwval.
Woensdag tijdens de ochtendspits berekent het weermodel een winterse neerslagzone over een groot deel van België. De impact kan sterk te voelen zijn in het verkeer.
Gedurende de voormiddag verliest de sneeuwzone geleidelijk aan kracht boven België. Het kan nog een tijdje licht sneeuwen met een sneeuwdek tot gevolg. In Nederland op veel plaatsen droog.
De totale sneeuwhoeveelheid in de Benelux ligt in lijn met het weermodel AROME. Tegen woensdagavond kan er vooral in het zuidelijk deel van België een plaatselijk sneeuwtapijt tot stand komen. In de Ardennen is sneeuwpret verzekerd met gemiddeld 20 cm verse sneeuw.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken