27 februari 2023 - 3 min. lezen
8 reacties 8

Afgelopen dagen heeft zich een krachtige uitbarsting voorgedaan op het oppervlak van de zon. De zonnevlam ging gepaard met een CME (Coronal Mass Ejection). Zo’n plasmawolk gevuld met geladen deeltjes kan in interactie gaan met onze atmosfeer en op die manier poollicht veroorzaken.

In dit artikel duiken we dieper op de timing van de CME en de impact met de Aarde. We geven ook een aantal tips meer waar je het poollicht het best kan bekijken en wanneer.

G2/G3 geomagnetische zonnestorm op komst

Op 25 februari 2023 heeft zich een krachtige zonnevlam ontwikkeld aan het oppervlak van de zon. Hieronder kunnen we de M6.3 zonnevlam zien met een perfecte locatie voor het versturen van protonen. Deze protonen werden ook opgepikt via grafieken in de lagere en middelhoge energieband.

De uitbarsting aan het oppervlak van de zon is goed te zien. SDO/NASA

Hoe hoger het volume aan protonen, hoe makkelijker ze onze atmosfeer kunnen bereiken en beïnvloeden. Deze protonen gaan dan de ionosfeer ioniseren waardoor er ook kleuren ontstaan die we boven de noordpool classificeren als aurora borealis of aan de zuidpool als aurora australis.

Storing apparaten

De grote hoeveelheid protonen is tevens een gevaar voor astronauten en satellieten. Bij een te hoge dosis kunnen er tijdelijke blackouts ontstaan die de communicatie kunnen verbreken. Voor vliegtuigen en ook astronauten is het tijdens een actieve geomagnetische storm aan te raden om de Noord- en Zuidpool tijdelijk te vermijden of lagere hoogtes in de atmosfeer op te zoeken.

Weersomstandigheden tijdens poollicht

Wie poollicht hoog op de bucketlist heeft staan, wil wellicht weten wanneer men de beste kans maakt op het bijzonder natuurverschijnsel in de Benelux. Daarom moeten we niet alleen kijken naar de snelheid van de plasmawolk, de intensiteit van de CME, maar ook naar de weerkundige omstandigheden. Volgens de laatste weermodellen zien we een toename van de bewolking in het 2e deel van de nacht naar dinsdag.

Het Europees weermodel ECMWF berekent in de loop van maandagnacht toenemende bewolking vanaf het noorden. Vooral het westen en noorden van Nederland zitten daardoor minder goed om het poollicht te kunnen spotten. Voor België zijn er weinig problemen te verwachten.

De beste kansen om het poollicht te spotten situeren zich tussen middernacht en 3u. Dan is de KP index behoorlijk goed voor de mid-lattitudes. De waarde schommelt dan tussen een 5-6 wat voldoende moet zijn voor fotografisch poollicht in de heldere gebieden. Of we het ook met het blote oog zullen waarnemen is nog maar de vraag. De kans is hoger dan afgelopen nacht, dus wie weet!

Komende uren blijft de KP index meestal matig met een nieuwe piek richting maandagnacht. Tussen middernacht en 3u stijgt de kans om poollicht waar te nemen in de Benelux.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken