1

De maand juni is alweer voorbij. We kregen afgelopen maand enkele kortdurende hitteopstootjes, waarbij de kans op onweer ook fors toenam. De buien pakten lokaal fors uit. Zo werd op 27 juni mogelijks een supercell gedetecteerd nabij Zierikzee. De bui vertoonde zelfs rotatie, waardoor een waterhoos aan wal kon gaan, met veel schade tot gevolg. Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er allemaal aan de nachthemel te zien valt. Naast enkele meteorenzwermen vallen ook diverse planeten extra goed op in juli. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Juli 2022

Maanfasen

De maanfasen in juli.

Op 29 juni zagen we de schaduwzijde van de maan, de Nieuwe maan. Vanaf dan begon het licht van de maan stelselmatig opnieuw toe te nemen. Op 7 juli is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op woensdag 13 juli is het volle maan om 20.38u. Die dag is er ook een supermaan te zien! Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op woensdag 20 juli opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op donderdag 28 juli is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van dit hemellichaam.

Supermaan

De maan staat in verhouding tot de Aarde niet altijd op dezelfde afstand. Dat heeft te maken met de eivormige baan. Soms staat de maan dus iets dichter of verder van de Aarde. Op woensdag 13 juli staat de maan een stuk dichter bij de Aarde, waardoor we kunnen spreken van een supermaan. Dit verschijnsel ontstaat ongeveer iedere 4 opéénvolgende maanden in een jaar. Het is uiteraard ook belangrijk dat het dan volle maan is. Hopelijk zitten de weercondities mee en kunnen er opnieuw prachtige foto’s genomen worden.

Nachthemel

Vrijdag 1 juli en de dagen daarna, is het een goed moment om de open cluster M11 waar te nemen. Een open cluster, of open sterhoop, is een groep van enkele duizenden sterren die uit dezelfde gaswolk ontstaan zijn. Vandaag kunnen we één van de bekendste clusters spotten: Wild Duck, of M11. Deze open cluster is te zien in het sterrenbeeld Schild. Om deze sterhoop waar te nemen is een verrekijker op statief al voldoende, maar uiteraard kun je met een telescoop meer details zien.

De sterhoop Wild Duck, gefotografeerd door ruimtetelescoop Hubble.
Credits NASA, ESA, STScI and P. Dobbie (University of Tasmania)

Maandag 4 juli bevindt de Aarde zich in het aphelium van haar baan rond onze Zon. De afstand van onze gele bol tot de Aarde bedraagt nu ongeveer 152 miljoen kilometer. Dat is de verste afstand binnen de cyclus. De afstand bedraagt nu ongeveer 5 miljoen kilometer meer dan tijdens het perihelium in januari.

elipsvormige baan van de aarde rond de zon
Vereenvoudigde voorstelling van de ellipsvormige baan van de aarde rond de zon.

Op zondag 10 juli bevindt Mercurius zich in het perihelium van zijn baan rond de Zon. De afstand bedraagt ‘slechts’ 46 miljoen kilometer. Ter vergelijking: indien iemand zich op de planeet Mercurius zou vestigen, dan zou hij/zij de Zon momenteel ongeveer 3,3 keer groter zien dan iemand op Aarde. Het grote nadeel is wel dat het er ook ongeveer 11 keer warmer is dan op Aarde. Best dus voldoende ijsjes meenemen!

Maandag 11 juli staan alle Galileïsche manen van Jupiter ten oosten van de planeet. Als eerste (van links naar rechts) staat Io, dan Ganymedes, daarna Europa en ten slotte Callisto. Jupiter staat op 11 juli in het zuidoosten op een hoogte van ongeveer 25° boven de horizon. Om de manen waar te nemen is een eenvoudige verrekijker (op statief) al voldoende.

Op woensdag 13 juli staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 357 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is voor 100% verlicht en is vrijwel de hele nacht zichtbaar. Bovendien is het dan ook volle maan, waardoor we kunnen spreken van een supermaan!

Zaterdag 16 juli is de planeet Mercurius in bovenconjunctie. Dit betekent dat de planeet achter de zon langs beweegt en bijgevolg onzichtbaar wordt voor ons op Aarde. Voor 16 juli bevond Mercurius zich aan de ochtendhemel, na de conjunctie is hij weer te zien aan de avondhemel.

Op dinsdag 26 juli staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt dan 406 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is slechts voor 5% verlicht.

Donderdag 28 juli is de planeet Jupiter stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de omgekeerde beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en terug normaal wordt. Jupiter is zichtbaar vanaf 3u en gedurende de ochtend.

Meteoren

Tijdens de maand juli zijn er drie meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

De Piscis Austriniden zijn actief van 15 juli tot en met 10 augustus. Het hoogtepunt valt dit jaar op 28 juli, dan zijn er 5 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. Er is echter nog zeer weinig informatie verzameld over deze meteorenzwerm. Afwachten wat het geeft dus!

Een tweede meteorenzwerm zijn de Southern δ-Aquariids. Deze zwerm is actief van 12 juli tot en met 23 augustus. Het hoogtepunt valt dit jaar op 30 juli, dan zijn er zo’n 25 vallende sterren per uur van deze zwerm te zien. De maan zal dit jaar geen stoorzender vormen, want op 28 juli is het nieuwe maan.

De α-Capricorniden zijn actief van 3 juli tot en met 15 augustus. Het hoogtepunt valt dit jaar op 30 juli. Van deze zwerm zijn er ongeveer 5 vallende sterren per uur zichtbaar op de dag van het hoogtepunt. Opnieuw zou de maan geen roet in het eten mogen gooien.

Als laatste hebben we nog de bekendste en meest actieve meteorenzwerm van de zomer: de Perseïden! Deze zwerm is zichtbaar van 17 juli tot en met 24 augustus. Het maximum van deze zwerm wordt wel pas in augustus bereikt. De meteoren vertrekken vanuit het sterrenbeeld Perseus dat zichtbaar is aan de noordoostelijke hemel.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken