0

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit een selectie voor jullie. Bovendien leggen we kort uit waarom we precies over een supermaan spreken en hoe vaak zoiets voorkomt.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wat is een supermaan?

De maan draait rond de aarde in een ellipsvormige baan. Dat betekent dat de afstand tussen de aarde en de maan niet gelijk is over de hele baan. Als de maan in het perigeum (het punt in een baan rond de aarde dat het dichtst bij het zwaartepunt van de aarde ligt) staat, is de afstand tussen de maan en de aarde minimaal en gelijk aan zo’n 360000 km. Ter vergelijking, op het verste punt staat de maan op ongeveer 406000 km van de aarde.

  • Heb je kinderen die ook geïnteresseerd zijn in de ruimte? Dan hebben we met deze speciale editie van Lego een ideaal instrument in deze Corona tijden.

Elke 29 dagen vervolledigt de maan haar hele baan. Wanneer het volle maan is op het moment dat de maan in het perigeum staat (minimale afstand) spreken we van een supermaan. De maan wordt dan verwacht iets groter te lijken dan normaal:

dichtste afstand + volle maan = supermaan

Disclaimer: Het verschil met een gewone volle maan is in principe nauwelijks te merken. De extra lichtkracht door de kortere afstand is voor het oog immers amper waarneembaar. Volgens de theorie is de lichtsterkte van de supermaan ongeveer 16% groter dan die van een gemiddelde volle maan en 30% sterker dan de kleinst mogelijke volle maan (apigeum).

De maan is 14% groter als ze het dichts bij de aarde staat vergeleken met het verste punt.

Hoe kan ik de maan het beste fotograferen?

Het beste moment om de supermaan of een normale volle maan te fotograferen is net na maanopkomst of net voor het ondergaan van de maan. Wanneer de maan immers dicht bij de horizon staat, zorgt een optische illusie ervoor dat de maan groter en feller lijkt.

  • Trek vooral foto’s tijdens maanopkomst en bij het ondergaan van de maan

Tijdens deze momenten kan je bovendien elementen op aarde bij op de foto zetten, waardoor het totaalplaatje vaak indrukwekkend mooi is.

  • Probeer elementen op aarde (bomen, bergen, torens) extra op de foto te plaatsen om het contrast te vergroten.

Bovendien valt de maanopkomst bij een volle maan vaak samen met de gouden uren van de dag (golden hour) waarbij de zon ondergaat. De verkleuring is dan extra indrukwekkend.

  • Probeer een optimale kleuring van de maan te krijgen tijdens de gouden uren van de dag

Bij helder weer is de lichtsterkte optimaal, maar enkele wolkenvelden kunnen een extra sfeer scheppen.

  • Kijk aandachtig naar de weersverwachtingen en wanhoop niet als er wat bewolking voorspeld is
Een beetje bewolking kan zeker geen kwaad.

De nabijheid van water (meren, zee, oceaan, vijver) kan een indrukwekkende reflectie veroorzaken die een mooi effect kan geven op de foto.

  • Kies de ideale locatie uit voor jouw perfecte foto.

Jullie foto’s van de maan

De maan fascineert, dat is zeker. Veel mensen hebben dan ook de moeite gedaan om even naar boven te kijken en de supermaan te aanschouwen. En ook al was de maan in realiteit niet veel groter dan normaal, het heldere weer maakte het voor sommigen een magisch moment. Kijk hieronder snel verder naar enkele prachtige foto’s die onze volgers konden maken.

Foto: Nadia Deschepper
Foto: Marjan MJ Geel

Zelf ook nog foto’s? Stuur deze dan zeker op naar [email protected] en misschien voegen we ze nog toe aan het artikel.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken