Overzicht nachthemel: februari 2021
De maand januari is voorbij gevlogen. Meteorologisch gezien, was deze zeer dynamisch. Zo trokken er geregeld Atlantische storingen over, met de nodige regen en wind. Het werd dankzij de westenwind soms ook meer dan 10°C. Tijdens de weekends zette het kwik echter vaak een stap terug. We kregen ook heel wat sneeuwkansen voorgeschoteld, zo werd de Benelux op zaterdag 16 januari bedekt onder een laagje sneeuw. Het was echter vaak zwaarbewolkt, waardoor de sterrenhemel ‘s nachts niet optimaal kon worden aanschouwd. Wat er de komende maand allemaal aan de nachthemel te zien is, lees je in deze blog.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Meteoriet neergestort in België
Op vrijdag 22 januari stortte mogelijks een kleine meteoriet, van enkele centimeters diameter, neer op Belgisch grondgebied. Er werden bijna 200 waarnemingen geanalyseerd van een vallend object, dit vanuit Frankrijk, Engeland, Nederland en België. Enkele speciale camera’s hebben bovendien beelden gemaakt van het traject van dit object, waardoor er een zone kon worden afgebakend tussen Aalst en Dendermonde waar de meteoriet zou zijn neergestort.
In het verleden zijn er officieel 5 meteorieten op Belgisch grondgebied gevonden. De laatste vondst dateert van 1971. De kans dat de meteoriet gevonden wordt is zeer klein, want deze is zeer waarschijnlijk in kleine deeltjes uit elkaar gespat. Het zou de eerste keer zijn dat er via waarnemingen ook effectief een meteoriet zou worden gevonden. Jaarlijks vallen er verschillende meteorieten neer op Belgisch grondgebied, maar deze worden doorgaans niet waargenomen of gevonden.
Voor wie zich zou wagen aan een speurtocht: een meteoriet is eigenlijk een zwartgeblakerd steentje dat qua gewicht iets zwaarder is dan een gewone steen. Het heeft een ruw oppervlak, waar er onderweg naar de aarde stukjes zijn afgevlogen.
Februari 2021
Maanfasen
Op 28 januari hadden we te maken met een volle maan. Het licht van de maan neemt momenteel stelselmatig af tot en met 11 februari. Op 4 februari is de maan nog slechts voor de helft verlicht. Een week daarna zien we de schaduwzijde van de maan en is het nieuwe maan.
Vanaf 12 februari neemt het licht van de maan stelselmatig weer toe. Op 19 februari is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op 27 februari eindigen we deze maand met een volle maan om 09.17u.
Nachthemel
Woensdag 3 februari staat onze maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 370 duizend kilometer lijkt de maan nu groter dan normaal. De maan is vandaag nog voor circa 65% verlicht en is vooral ‘s ochtends vroeg te zien aan de zuidelijke hemel.
Op maandag 8 februari staat de planeet Mercurius in benedenconjunctie. Hierdoor staat Mercurius tussen de Aarde en de zon en beweegt ze (vanaf de Aarde gezien) voor de zon langs. Door de dichte passage wordt de planeet tijdelijk onzichtbaar. De zon, Mercurius en de Aarde bevinden zich op één lijn. Voor de conjunctie was de planeet te zien aan de avondhemel, na 8 februari aan de ochtendhemel.
Woensdag 17 februari is een geschikt moment om de Bode’s nevel, ook wel sterrenstelsel M81 genoemd, waar te nemen aan de nachtelijke hemel. Om dit sterrenstelsel van magnitude 6,9 waar te nemen is een verrekijker op statief voldoende, maar om details waar te nemen is een telescoop aan te raden. Bode’s nevel kan waargenomen worden in het sterrenbeeld Grote Beer.
Op 18 februari staat de maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 404 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is slechts voor 33% verlicht.
Zondag 21 februari is de planeet Mercurius stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de voorwaartse beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en daarna omkeert.
Meteoren
Tijdens de maand februari is er slechts één meteorenzwerm actief die voor vallende sterren kan zorgen.
De α-Centauriden zijn zichtbaar van 31 januari tot en met 20 februari. Het hoogtepunt van deze zwerm valt dit jaar op 8 februari, er zouden dan ongeveer 6 vallende sterren per uur zichtbaar zijn. Het hoogtepunt is in de Benelux niet waar te nemen, daar de radiant van deze zwerm dan 22° onder de horizon staat.