6 november 2020 - 4 min. lezen
187 reacties 187

Afgelopen dagen zorgden rustige omstandigheden door de nabijheid van een hogedruk kern voor koel weer met soms nevel en mist. In de meeste regio’s werd een eerste keer nachtvorst geregistreerd, zowel op neushoogte als op klomphoogte. Komende dagen schuift het hogedrukgebied verder door naar het oosten en wordt de aangevoerde lucht gevoelig warmer. Dat betekent een overgang naar zachter weer. De kaap van 15°C komt opnieuw binnen bereik!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerste nachtvorst en mist

In veel regio’s kwam het aflopen nachten voor de eerste keer tot vorst op neushoogte. Mistflarden, witte grasprietjes, ruiten krabben, het hoorde er allemaal bij! Het is dan ook al november en dan is het logisch dat het onder een heldere hemel en met weinig wind goed kan afkoelen. De uitstraling van de aardbodem doet dan zijn werk. Er is geen aanvoer van koude lucht nodig.

De mist was het gevolg van condensatie van vocht bij lage temperaturen en weinig wind. Onder de kern van hogedruk beperkte een subsidentie inversie de uitwisseling van lucht met hogere luchtlagen waardoor de luchtvochtigheid in de onderste decameters tot 95-100% kon oplopen. Genoeg voor (lokale) mist. In de Alpen zagen we een gelijkaardig tafereel. Prachtig om de (besneeuwde) bergtoppen boven de hochnebel te zien uitsteken. “Unten grau, oben blau”, tot in de perfectie!

Het slechte weer zat de afgelopen dagen in Spanje en ook morgen wordt er in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland nog veel regen verwacht. Lokaal overvloedig met kans op overstromingen. In Sueca bijvoorbeeld viel er op 48 u meer dan 500 mm. Indrukwekkend!

Zachter weer

Komende dagen is er verandering op til. Het krachtige hogedrukgebied gaat op wandel naar Noord – Oost Europa, waardoor de Benelux terechtkomt aan de westflank van deze mastodont.

De aangevoerde lucht wordt daardoor zachter (meer subtropisch) met een wind die naar het zuiden tot zuidoosten draait. Op een goeie 1500 meter klimt het kwik tot 5°C en meer waardoor we met de zon erbij de kaap van 15°C weer kunnen halen.

Het hogedrukgebied schuift door naar het oosten waardoor de wind in de Benelux naar het ZZO draait. (Wetterzentrale)

Zaterdag belooft daardoor alvast schitterend te worden met temperaturen tot 15-16°C In het noorden van Nederland blijven de temperaturen waarschijnlijk wat lager.

Zaterdag 7 november kan het tot 15-16°C worden in België.

Zondag voorzien de weermodellen meer bewolking met ook lokaal een bui. De temperaturen klimmen dan wel nog wat hoger, mogelijk tot 18°C. Dat komt allemaal door de advectie van zeer zachte lucht, tot 11°C op 850 hPa.

Zondag wordt het nog zachter. Dan halen we mogelijk tot 17-18°C!

Volgende week wat kwakkelend?

Over volgende week heerst nog wat onenigheid in weermodellen land. Aan de rand van de hogedruk komen neerslaggebieden dichterbij. Die kunnen soms over de Benelux trekken er daardoor voor wat neerslag zorgen. Algemeen lijkt het wel aan de zachte kant te blijven met maxima ruim boven het langjarig gemiddelde.

Een randdepressie zorgt volgende week mogelijk voor wat meer wisselvalligheid. Maar, de onzekerheid daaromtrent is nog groot. (Wetterzentrale)

De pluimverwachting toont duidelijk de evolutie naar zachter weer komende dagen met maxima tot 15°C en meer. Volgende week wordt het mogelijk weer een paar graden koeler en dan komt er ook meer bewolking (kleinere amplitude). Voorlopig is de kans op nachtvorst geweken.

Komende dagen liggen de temperaturen ruim boven normaal. Volgende week volgt enige normalisatie, vooral wat betreft de maxima.

Winter bevindt zich voorlopig nog ver weg

Een blik op de sneeuwkaart toont een beperkte omvang van het sneeuwdek in Europa. Enkel in Scandinavië, IJsland, in de Alpen en enkele lokale bergketens ligt er al sneeuw. Komende 7 dagen breidt het sneeuwdek vooral in Rusland uit naar het zuidwesten.

Uitbreiding sneeuwdek komende 7 dagen.

Wat betreft de Polar Vortex zien we komende 7 dagen geen grote verandering. De sterkte neemt geleidelijk toe, al vertoont de curve wel wat kwakkeling. Vorig jaar evolueerden we nu naar een voorlopig maximum alvorens er een duidelijke verzwakking van de PV optrad.

Evolutie van de sterke van de Polar Vortex. (NASA)

Collega Matthias schreef trouwens een interessante blog over de Polar Vortex. Voor iedereen die hierover wil bijleren een echte aanrader!

Voorlopig staan de wintersignalen op rood. Komende dagen staan in het teken van een evolutie naar zachter weer. Echt veel neerslag wordt er niet meteen verwacht.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken