4 november 2020 - 5 min. lezen
3 reacties 3

Na een recordwarm begin van de maand november is er duidelijk verandering op komst. De komende dagen ligt een hogedrukgebied boven onze streken en krijgen we vaak droog en rustig weer. ’s Nachts kan het onder opklaringen fel afkoelen, met zelfs minima dicht bij het vriespunt. Desondanks is er nog vrij vochtige lucht aanwezig in onze omgeving.

In combinatie met de zeer rustige condities kan er daardoor op uitgebreide schaal nevel en mist gevormd worden, die op een aantal plaatsen kan aanvriezen. Wat zijn de kansen op aanvriezende mist de komende nachten? Waar en wanneer kunnen we mist verwachten in de Benelux?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Synoptische situatie ideaal voor vorming stralingsmist

Hogedrukgebied boven onze regio

Een hogedrukgebied positioneert zich met haar kern boven de Benelux. Hierdoor wordt ons weer gunstig beïnvloedt. Het is rustig, droog en fris. Bovendien wordt er met een westelijke luchtstroming nog steeds vrij vochtige lucht aangevoerd. Ondanks de aanvoer van het vocht klaart de hemel verder uit, waardoor het ook ‘s nachts flink kan afkoelen. Er is daarbij kans op grondvorst en vorst op 2 meter hoogte.

De synoptische situatie in de nacht naar 9 november. Een hogedrukgebied (H) positioneert zich boven onze omgeving en dat zorgt voor rustig, droog en fris weer. De kansen op mist nemen hierdoor toe.

Verticale doorsnede van de atmosfeer

Op de verticale doorsnede van de atmosfeer zien we de invloed van dit hogedrukgebied duidelijk terug. Onder andere de aanwezigheid van verschillende temperatuurinversies (m.a.w. een temperatuur die stijgt door de hoogte, in plaats van daalt, zoals dat gewoonlijk gebeurt) verklappen de invloed ervan. Bij een sterk hogedrukgebied als dit gaat het dan vaak over subsidentie-inversies, waarbij de lucht opwarmt en uitdroogt door dalende luchtbewegingen.

Bovengenoemde omstandigheden zijn ideaal voor het vormen van stralingsmist. Dit is mist die ontstaat door felle afkoeling ten gevolge van uitstraling tijdens heldere nachten. Het weermodel AROME laat op een sounding dan ook duidelijke signalen zien voor de vorming ervan. Met een temperatuur onder het vriespunt kan deze mist op sommige plaatsen ook aanvriezen. Het is dus plaatselijk opletten voor gladheid en zichtbeperking!

Een sounding van AROME voor het zuidwestelijke deel van België vannacht. Op de verticale doorsnede van de atmosfeer vinden we de invloed van het hogedrukgebied duidelijk terug. De lichtblauwe en rode curve gaan namelijk sterk uit elkaar. Dit duidt op dalende luchtbewegingen die de lucht doen opwarmen en uitdrogen. Helemaal onderin liggende curves dan weer dicht tegen elkaar, wat duidt op de aanwezigheid van een vochtige luchtlaag (mist/lage bewolking) (meteociel.fr).

Verwachting voor vannacht

Zichtbaarheid tot onder 100 meter en kans op (grond)vorst

Vannacht starten we met brede opklaringen, maar in de loop van de nacht krijgen we dan te maken met (aanvriezende) nevel en mist. Dit gebeurt eerst in het zuidwesten van het land, waarna deze zich uitbreidt richting de andere gebieden.

Vooral in regio’s waar het sterk kan uitklaren kan de mist vrij dicht worden door stralingsafkoeling. Op sommige plaatsen kan de zichtbaarheid dalen tot onder 100 meter! Dit lijkt vooral het geval te zijn in een brede strook over België en het zuidoosten van Nederland. Mogelijk steken de hogere gebieden in het zuidoosten van de Benelux nog boven de mist uit door de inversie. Ook in het noordwesten van Nederland is de kans kleiner.

Het weermodel HIRLAM voorspelt op de meeste plaatsen de vorming van mist met zichtbaarheden beneden 100 meter.

Aan de grond komt het daarbij op meerdere plaatsen tot lichte vorst, waardoor de mist op die plaatsen dan ook kan aanvriezen. Dit is vooral het geval in België en het zuidoosten van Nederland. Hierdoor is er kans op gladheid en is het dus opletten geblazen in deze regio’s! Op 2 meter hoogte zouden de temperaturen rond of net iets boven het vriespunt schommelen in de lagergelegen gebieden.

Aan de grond komt het op meerdere plaatsen tot vorst met dus kans op gladheid en het aanvriezen van de mist!

Het zal morgenochtend ook even duren alvorens de mist opgeruimd wordt. In de loop van de voormiddag zou het zicht wat moeten verbeteren, maar het zou op sommige plaatsen tot na de middag kunnen duren alvorens de hardnekkige mist en lage wolken opgeruimd geraken.Op de ene plaats zal dat al wat vlotter verlopen dan op de andere. De zonkracht is immers beperkt in november.

Wat met de komende dagen?

Ook tijdens de nacht naar vrijdag is nevel en mist nog mogelijk. Naar het weekend toe schuift het hogedrukgebied wat verder door naar het oostelijke deel van Europa. Hierdoor arriveert zachtere en drogere lucht en spant de wind wat aan, waardoor de kansen op vorst en mist opnieuw afnemen.

Conclusie

Hoe zit het nu met de kansen op aanvriezende mist de komende nachten? Vannacht zijn de omstandigheden ideaal voor de vorming van stralingsmist. Een zwakke wind, uitklarende hemel en vochtige lucht spelen hier immers een belangrijke rol. Plaatselijk daalt de zichtbaarheid onder 100 meter.

Bovendien daalt de temperatuur aan de grond op meerdere plaatsen richting of onder het vriespunt, waardoor de mist kan aanvriezen en het glad kan worden. Ook in de nacht naar vrijdag blijft deze kans aanwezig. Richting het weekend toe dalen de kansen op (grond)vorst en mist.

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken