4

Na een periode zonder stormen en orkanen op de Atlantische Oceaan is daar de afgelopen dagen weer verandering in gekomen. Op 2 oktober vormde zich al een tropische depressie die later storm ‘Gamma’ zou worden. Dit tropische systeem is inmiddels alweer vrijwel verdwenen. Echter, een ander tropisch systeem dat op 5 oktober ontstond is inmiddels orkaan ‘Delta’.

NHC was vroeg met weersverwachting over Delta

Voor tropische systemen in de Atlantische Oceaan heeft het NHC (National Hurricane Center) de regie. Normaal gesproken komt de eerste verwachting voor het pad en de intensiteit van een systeem pas uit nadat dit officieel een tropische depressie of storm is. Dit keer was dat echter anders. Nog voordat de zesentwintigste depressie van dit seizoen was ontstaan duidde het NHC de cluster met buien aan als Potentiële Tropische Cycloon (PTC). Dit bracht het NHC ertoe in staat om al een verwachting uit te kunnen brengen.

Nog voordat er officieel sprake was van een tropisch systeem bracht het National Hurricane Center (NHC) al een verwachting uit. Hierin werd zelfs al rekening gehouden met een categorie 2 orkaan voor de Golf van Mexico (NHC).

Wat opvallend was aan de eerste verwachting is de verwachte intensiteit van het systeem. Het NHC is zeker in het begin vaak redelijk voorzichtig wat betreft de verwachte intensiteit. Echter, in de eerste verwachting ging het NHC al uit van windsnelheden tot 160 km/h, een categorie 2 orkaan. Zes uur later werd een gesloten circulatie waargenomen en kreeg het systeem de benaming als zesentwintigste tropische depressie.

  • Word ook een PRO in het maken van weersvoorspellingen. Dit handboek helpt je op weg.

Tropisch systeem activeert snel

Wat inmiddels orkaan ‘Delta’ is, is een snel intensiverend tropisch systeem. Er is een officiële benaming voor een snelle intensivering; ‘Rapid Intensification’ ofwel ‘RI’. Daarvan is sprake als de windsnelheden binnen een tijdvak van 24 uur met 55 km/h toenemen. Op maandag om 17.00 uur (Nederlandse tijd) had toen nog tropische storm Delta windsnelheden van 72 km/h.

Zo’n 24 uur later (dinsdag om 17.20 uur) is er sprake van gemiddelde windsnelheden van 209 km/h. Dat is dus een toename van 137 km/h binnen 24 uur. Dat is extreem veel en daarmee is vanzelfsprekend het criterium voor ‘Rapid Intensification’ ruimschoots overschreden.

Een kaart met de ‘Heat Content’ van de Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico. In de Caribische Zee (waar Delta zich nu bevindt) is er veel oranje en rood, wat duidt op heel veel warmte die beschikbaar is (RSMAS).

Het is gezien de omstandigheden ook niet wonderbaarlijk dat het tot ‘Rapid Intensification’ komt. De zeewatertemperaturen (ook dieper in de zee) zijn zeer hoog voor de tijd van het jaar en er is vrijwel geen windschering. In tegenstelling tot de Benelux, waar voor zware onweersbuien juist veel windschering nodig is, is windschering juist ongunstig voor tropische systemen. Hun eigen circulatie met sterke convectie wordt dan verstoord en het systeem kan zich niet goed organiseren.

Actuele situatie en weersverwachting

Inmiddels is Delta een zeer krachtige orkaan van de vierde categorie met windsnelheden van 225 km/h en daarmee is de derde ‘Major Hurricane’ (categorie 3 of hoger) een feit. Opvallend is dat er nog geen oog zichtbaar is. Echter, het is waarschijnlijk dat deze de komende uren langzamerhand wel zichtbaar gaat worden. Het lijkt erop dat het een zeer klein oog van slechts 7 à 10 km breed gaat worden, wat voor orkaan-begrippen zeer klein is. Het is bovendien waarschijnlijk dat Delta tot ‘landfall’ blijft aansterken met mogelijk windsnelheden die nog wat verder op kunnen lopen.

Hoewel ‘Major Hurricane’ Delta inmiddels al windsnelheden bereikt van zo’n 225 km/h, is er nog geen oog zichtbaar vanuit de ruimte (Tropical Tidbits).

Morgenavond zal het oog van Delta vlak langs over over de Yucatan (uiterste zuidoosten van Mexico) gaan, waar ook de grote stad Cancún ligt. Mogelijk krijgt deze stad de volle lading met windsnelheden van boven de 200 km/h. Als Delta over het uiterste puntje van Mexico aan land zal gaan, zal de orkaan tijdelijk iets afzwakken, om daarna mogelijk weer iets aan te sterken boven de Golf van Mexico.

Daarmee zou het een ‘Major Hurricane’ van de derde of vierde categorie blijven. Tegen het weekend zou Delta dan aan land gaan komen in de Verenigde Staten, met de grootste kans daarop in de staat van Louisiana. Mogelijk dat hier ook een grote stad wordt getroffen; de metropool van New Orleans ligt momenteel net iets ten oosten van het verwachte pad; de kant waar de impacts het grootst zijn.

Op dit moment is de hoop dat de orkaan tegen die tijd iets zal afzwakken door een toename in windschering en lagere zeewatertemperaturen. Desalniettemin lijkt een sterke orkaan van de tweede categorie waarschijnlijk.

Conclusie

Orkaan Delta is een bijzonder exemplaar. De 24 uur tijd zijn de windsnelheden met maar liefst 137 km/h toegenomen. Ook de komende tijd kan de nu al zeer zware orkaan nog wat verder aansterken boven het zeer warme zeewater van de Caribische Zee. Tussen dinsdagavond 17.00 en 20.00 uur heeft het NHC de windsnelheden bijvoorbeeld al verhoogd van 185 naar 225 km/h. Orkaan Delta is het sterkste tropische systeem met een Griekse naam, in 2005 was orkaan ‘Beta’ het sterkst met windsnelheden tot 185 km/h.

Bovendien zal orkaan Delta waarschijnlijk het eerste systeem met een naam uit het Griekse alfabet zijn die aan land komt in de VS. Ook zal dit het tiende tropische systeem zijn dit jaar dat ‘landfall’ maakt in de Verenigde Staten.

De laatste ‘advisory’ voor orkaan Delta met de waarschuwingen en voorspellingen (NHC).

Voor de komende twee dagen ligt de focus vooral op het oosten van de Yucatan (Mexico) waar Delta mogelijk land gaat komen voordat de weg naar de Verenigde Staten wordt vervolgd. Tegen het weekend zou Delta dan de Golfkust van de VS bereiken. De komende dagen moet deze nog steeds intensiverende orkaan goed in de gaten worden gehouden.

Sommige linkjes bevatten affiliate.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken