23 januari 2021 - 4 min. lezen
794 reacties 794

Dit weekend wordt alweer spannend voor de winterliefhebbers, want de weermodellen zinspelen opnieuw op sneeuwkansen in de Benelux. Zowel op zaterdag als zondag zorgt de passage van een kleine randstoring in combinatie met een inval van polaire zeelucht voor toenemende sneeuwkansen in de Benelux. In dit artikel ontdek je waar en wanneer we de winterse neerslag verwachten en of het opnieuw tot een sneeuwdekje zal komen of niet.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Sneeuwkansen op zaterdag

Op zaterdag trekt een randstoring over de zuidelijke Benelux. Daaraan verbonden trekt een winterse neerslagzone van ZW naar NO over de Benelux. Deze neerslagzone zal aanvankelijk vooral België en de zuidelijke delen van Nederland aandoen.

Sneeuw in de Ardennen

Overdag liggen de temperaturen nog ruim boven het vriespunt in de lage delen van de Benelux. Daardoor zou de eerste neerslag veelal onder de vorm van regen vallen. In de Ardennen schommelen de temperaturen rond of net boven het vriespunt, en daar zal de neerslag eerst als smeltende sneeuw vallen en stilaan overgaan in droge sneeuw. Vandaag en morgen kan het sneeuwdek daar opnieuw aandikken.

Positieve maxima op zaterdag.

Elders smeltende sneeuw

Elders in de Benelux wordt het naar de avondperiode toe ook stilaan kouder en tezamen met een toenemende neerslagintensiteit zal dat er ook voor zorgen dat de neerslag meer en meer als natte sneeuw zal kunnen vallen. De bodemtemperaturen zijn echter nog positief, dus de eerste sneeuw zou het aanvankelijk sowieso moeilijk krijgen om te blijven liggen.

Naarmate de neerslagintensiteit hoger komt te liggen en de luchtkolom stilaan afkoelt door isothermie, zou de sneeuw ook tijdelijk kunnen blijven liggen. Lokaal zou het dus wit kunnen komen te liggen. De kans op sneeuw en een sneeuwtapijtje is vooral het grootst tijdens de avonduren en tijdens de nacht, aangezien de temperaturen dan ook door de dagelijkse gang verder zullen dalen.

Volgens de meeste modellen zou vooral het oosten van de Benelux de meeste kans maken op een (tijdelijk) sneeuwdekje. In hoeverre de neerslagzone ook het NO van Nederland kan bereiken is nog onzeker. Enkel AROME tekent de neerslag duidelijk noordelijker in t.o.v. de andere modellen.

Sneeuwbuien tijdens de nacht

Tijdens de nacht naar zondag trekt de neerslagzone weg naar het oosten, maar zouden er ook nog enkele polaire Noordzeebuien het land kunnen optrekken. Vooral verder landinwaarts zouden dat ook sneeuwbuien kunnen zijn, met sneeuw die ook kan blijven liggen en voor gladheid kan zorgen. De temperaturen zullen immers uitkomen tot dichtbij het vriespunt!

Minima tijdens de nacht naar zondag volgens HARMONIE.

Sneeuwkansen in de Benelux op zondag

Op zondag krijgen we een gelijkaardige weersituatie. Ook dan trekt een randstoring over met winterse neerslag in de loop van de dag. De meeste weermodellen geven aan dat deze neerslag veeleer onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw zou vallen. Ook nu zit de timing van de neerslagzone mee, aangezien deze tijdens de avond zal overtrekken, bij lagere temperaturen.

Maximumtemperatuur op zondag volgens HARMONIE.

Net als op zaterdag ligt de focus van de neerslag vooral op België en de meest zuidelijke delen van Nederland. Mogelijks ontstaat er dan op meerdere plaatsen een tijdelijk sneeuwdek(je). Hoeveel er uiteindelijk kan accumuleren is vooralsnog erg onzeker, maar dat het lokaal wit zal zien lijkt wel vast te staan. De mate van accumulatie zou opnieuw sterk afhankelijk zijn van de neerslagintensiteit en de mate van afkoeling in de luchtkolom (isothermie). Opnieuw spannende tijden voor de sneeuwliefhebbers dus!

Waarschuwingskaart

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken