6 januari 2014 - 3 min. lezen 5 reacties

Op 3 januari 2014 was het een eerste keer opletten geblazen met behoorlijk wat onweer over het centrum en noordoostelijk deel van België. Daarin werd ook melding gemaakt van windhozen en valwinden. Vandaag (6 januari 2014) lijkt het opnieuw een gelijkaardige situatie te worden met een verhoogde kans op dynamisch onweer (windstoten en hagel).

Opnieuw kans op onweer

Ons West-Europees weerbeeld werd en wordt nog steeds bepaald (ja, we zeggen het nu al enkele weken) door een grootschalig en intens lagedrukgebied regio Ierland. Aan de westelijke flank van dat systeem worden grote porties koude lucht de Atlantische Oceaan opgestuurd. Aan de oostelijke flank (onze omgeving) wordt het omgekeerde gedaan. Zachte tot zelfs warme lucht wordt vanaf het Afrikaans continent richting het noorden van Europa gestuwd. Dit alles door de straffe straalstroom in onze directe omgeving.

https://youtu.be/gn3fLt1rOvM
https://youtu.be/8lxQrZDwWCo

De combinatie van deze zachte lucht – de invloed van de straalstroom en de storingen zorgt voor een (explosieve) cocktail waarin stormjagers enkel van konden dromen in 2013. En nu krijgen we dat recept in amper 7 dagen voor de kiezen. De winterse perikelen met sneeuw en vrieskou zijn dan ook veraf en lijken de eerstvolgende 3-5 dagen geen voet aan de grond te krijgen.

Weersverwachting onweer

Technisch gezien en voor de meer gevorderde lezer gaat de windschering in de namiddag naar vrij hoge waardes evolueren. Een kleine CAPE (200 j/KG) + een straalstroom (200 km/h op 9 km) lijkt zich te combineren met de doortocht van het koudefront later vanmiddag.

Sowieso moeten we dan uitkijken voor sterke windstoten (+100 km/h) omdat de onstabiele zone de windsnelheid van hogerop in de troposfeer naar beneden trekt. Dit was ook het geval op 3 januari 2014 met op verspreide plaatsen ‘valwinden‘.

onweer6januari
Weerkaart weermodel WRF

Op bovenstaande afbeelding ziet u een donkerrood gebied in het westen van België. Dit is de vermoedelijke doortocht van een (felle) buienlijn waarop onweer / hagel kan ontstaan. In de legende (uitgedrukt in dBz) lezen we op dat moment waardes af van 39 tot 45 dBz. Dit is matig tot hoog en kan duiden op een eventuele dunne lijn met kortstondig felle regenval. Daarom dat wij op onze Facebookpagina hebben gekozen voor een oranje waarschuwing (<50% kans op een hevig weertype). Dit naar analogie van 3 januari 2014.

onweerxavierdelorme

Bron uitgelichte afbeelding: Xavier Delorme

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Schadelijke nachtvorst op komst

4 uur geleden - 2 min. lezen
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen