13 oktober 2014 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie afgekort als BIRA, openden het KMI en de Koninklijke Sterrenwacht afgelopen weekend hun deuren. Weerman Jeroen en Tim gingen een kijkje nemen op zaterdagnamiddag en lieten zich grondig informeren bij het KMI.

Opendeurdagen KMI (ook in de weerkamer)

In de virtuele weerkamer kregen wij deskundige uitleg van Gert Coone die marien meteoroloog is bij het KMI en OMS. Hij verzorgt vooral het kustweerbericht vanuit Oostende. Op onze vele vragen kregen we een antwoord en hij liet ons zien met welk programma ze bij het KMI de weerkaarten en weermodellen bestuderen. Het is een handig programma dat een heleboel info bevat die de gewone burger kan zien maar ook een deel dat niet vrij te verkrijgen is. Men kan ook verschillende kaarten op elkaar leggen wat handig is.

De weerballon en het klimatologisch park

Zo was er ook te zien hoe men een weerballon voorbereidt. De ballon vult men met waterstof tot die ongeveer een diameter van 1,5 meter heeft. Aan de ballon bevestigt men meetapparatuur inclusief GPS, zo kan men zien waar en op welke hoogte de ballon zich bevindt en op welke hoogte welke parameters worden gemeten. Enkele daarvan zijn de vochtigheid, temperatuur, windsnelheid, windrichting. 

De weerballon stijgt vrij snel door de troposfeer en neemt in omvang toe. Op een hoogte van 30 – 35 km heeft de ballon een diameter van 10 meter waarna hij stuk springt en alles weer richting de grond valt en deels wordt afgeremd door een parachute.

weerballon kmi

Ook het klimatologisch park kon men bezoeken. Hier staat alle meetapparatuur die nodig is om het weer waar te nemen. Zo vindt men hier verschillende weerhutten terug waar men de temperatuur en dergelijke in meet alsook regenmeters, apparatuur om de luchtdruk en wolkenhoogte te meten, de temperatuur op verschillende dieptes in de grond, windrichting en snelheid en nog veel meer. Ook het Belgisch Instituut voor Ruimte Aeronomie en de koninklijke sterrenwacht bevinden zich in Ukkel. Het BIRA is bezig met onder andere ruimtefysica, atmosferische samenstelling, zonnestraling in atmosferen…

zonnetelescoop kmi

Zo brachten we ook een bezoek aan de zonnetelescoop waar we de zonnevlekken konden bekijken. En ook was er informatie te verschaffen over planetologie, satellieten, seismologie, ruimteweer en nog zo veel meer. Van de koninklijke sterrenwacht konden we enkele gigantische en soms oude telescopen bewonderen zoals de Schmidt – telescoop. Een boeiende middag die veel te snel voorbij ging. Enerzijds door het grote aanbod om te bezichtigen en anderzijds door het leuke gezelschap.

groepsfoto opendeurdagen KMI

Officiële website van het KMI

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

3 uren geleden - 6 min. lezen
12

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen