Onweerssituatie zondag 22 april
Vandaag wordt de laatste regionaal zomerse dag van deze uitzonderlijk warme periode. De atmosfeer wordt echter onstabiel en dat betekent dat er stevige regen- en onweersbuien kunnen gaan vallen. Hoe heftig wordt het vandaag? En waar is de grootste kans op buien? Een analyse van de onweerssituatie voor vandaag, zondag 22 april.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit live via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Zuidelijke luchtcirculatie
We bevinden ons nog altijd in een zuidelijk stromingspatroon. De aangevoerde lucht komt van origine uit het Middellandse Zeegebied is daardoor warm. Geleidelijk wordt de luchtsoort echter steeds onstabieler van karakter: de temperatuur in de bovenlucht daalt en de luchtvochtigheid in het onderste deel van de atmosfeer stijgt. Dit vormt de ideale voedingsbodem voor een onweerssituatie en hier gaan we vandaag dan ook mee te maken krijgen.
De kans op buien is aanwezig vanaf de vroege ochtend tot laat in de avond. Tussendoor schijnt ook de zon uitbundig, waarin het kwik kan oplopen tot 25°C en meer. Deze warmte kan ervoor zorgen dat de buien in de late namiddag extra zwaar kunnen uitpakken.
Configuratie op de weerkaarten
Na een heldere start neemt in de loop van de nacht vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Aan het begin van de ochtend verschijnen de eerste buien in het westen van België. Deze trekken gedurende de ochtend over Vlaanderen en het zuiden van Nederland noordoostwaarts.
De CAPE ligt in de ochtend rond 500 J/kg boven het westen van Nederland en het zuiden van België. Op enige hoogte bevindt zich een flinke laag CIN, die de convectie afremt. Om opstijgende lucht in het gebied van de CAPE te krijgen, zal de lucht middels een ‘trigger’ eerst door het CIN-gebied heen geduwd moeten worden. En laat deze trigger er deze ochtend nou net zijn in de vorm van een thermische vore.
Deze zorgt ervoor dat de CAPE in het zuiden van de Benelux maximaal benut kan worden en hier dus al onweer gevormd kan worden. De buienkans is dan ook het grootst in de zuidelijke delen van Nederland en België. Focus ligt op single cell. Tegen het middaguur verdwijnen de meeste buien weer.
Onweerssituatie en parameters middag
De betere kansen op onweer zijn weggelegd voor de vroege avondperiode. Dan gaat de temperatuur namelijk meewerken en kan de lucht op veel plaatsen convectief gaan opstijgen. In het grootste deel van de Benelux ligt de CAPE-waarde in de middag tussen de 500 en de 1000 J/kg en dieper landinwaarts zelfs tussen de 1000 en 1500 J/kg (zeer lokaal wellicht richting de 2000 J/kg).
Op de sounding van De Bilt zien we daarnaast dat het gebied met CIN in zijn geheel verdwenen is, wat betekent dat er geen ‘tegenwerking’ van opstijgende lucht meer plaatsvindt. Met andere woorden: de lucht vanaf het aardoppervlak kan ongehinderd opstijgen tot aan de bovenkant van het CAPE-vlak. En zodoende wordt de onstabiliteit dus voluit benut. Bovendien kan er in samenwerking met de relatief hoge effectieve windschering (rond de 30 knopen) enige organisatiegraad in de buien ontstaan. De focus ligt dan ook op multicells. Kans op hagelstenen is daarbij aanwezig.
De meest intensieve buien zijn waarschijnlijk weggelegd voor het oosten van Nederland, aangezien daar nog de restanten van de thermische vore liggen (interactie tussen vore en convectietemperatuur). Maar ook elders zijn enkele zware regen- en onweersbuien mogelijk vanaf circa 14.00 uur.
De meeste kans op droog weer is aanwezig voor de westelijke kustgebieden van Nederland en België, wellicht dat de middagbuien daar zelfs helemaal niet optreden. Wind van zee zorgt hier namelijk voor snelle afkoeling aan het begin van de middag. Daarmee verdwijnt in deze gebieden de voedingsbodem.
En na de onweerssituatie?
In de loop van de avond trekken de onweersbuien noordoostwaarts naar Duitsland weg. De wind draait naar de vertrouwde westhoek en daarmee verdwijnt de warme en onstabiele lucht uit de Benelux. In de nacht naar maandag passeert een koufront (grens met substantieel koelere lucht), maar door de energie die is opgegaan in de onweersbuien blijft er van het koufront weinig over. Her en der is wat lichte regen mogelijk. De rest van komende week bevinden we ons in koelere lucht met een afwisseling van zon, wolken en enkele buien.