Weersverwachting komende dagen: Zomerse temperaturen, zonnig en droog

We beleven een uitzonderlijk droge periode in de Benelux. Sinds het begin van mei is op veel plaatsen nog nauwelijks tot geen regen gevallen. Als we dit over de ganse lente bekijken, dan is het duidelijk dat op verschillende plaatsen een tekort aan regen is ontstaan. Ook de komende dagen zit er géén regen in de verwachting, afgezien van enkele buien langs de Franse grens op maandag. De temperatuur klimt ook steevast richting temperaturen die niet mis zouden staan voor de zomermaanden. Wat een uitzonderlijke periode!
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
- Bekijk zelf de weerkaarten op onze onze site
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Algemeen weerbeeld in Europa
De weerkaarten zitten al wekenlang geblokkeerd in de Benelux. Lagedrukgebieden trekken ten zuiden van ons langs en hogedrukgebieden bevinden zich overwegend ten noorden van de Benelux. Ook dat is vandaag niet anders. Een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk stuwt zachte lucht richting het noorden met in onze contreien temperaturen tot 25°C, of zelfs iets meer. Daaraan verbonden hangen verschillende frontale structuren en een onweerszone, maar deze bereikt nauwelijks de Belgisch-Franse grens. Ook elders in Europa is het overwegend droog .
- Droogteperikelen in de Benelux: HIER

Normaal stoot zo een hoogtelaag door richting het oosten en komt de Benelux geleidelijk in de koele sector terecht met een daling van de temperaturen. Dit is niet het geval, want het lagedrukgebied trekt zich terug naar het westen door een nieuw hogedrukgebied dat zich vormt ten noorden van ons. Dit zorgt dan voor een nieuwe droogte-impuls, waardoor we opnieuw vertrokken zijn voor een droge en zonnige week. Dat schotelen alle weermodellen ons voor! Elders in Europa valt er wel regen, zo lopen de neerslaghoeveelheden op in de Alpen, het noorden van Afrika, Italië en het zuiden van Griekenland. Lokaal valt er meer dan 100 mm!

Weersverwachting komende dagen in de Benelux
Maandag start overal in de Benelux zonnig. In de namiddag ontstaan langs de Franse grens geleidelijk enkele stapelwolken en die kunnen uitgroeien tot enkele buien of een onweersbui. Noordelijker dan de as Knokke-Leuven-Luik komen deze buien niet. De temperatuur klimt onder de uitbundige zonneschijn opnieuw naar zomerse waarden met maxima tussen 20 en 25 graden, lokaal is 26 graden in enkele stedelijke regio’s niet uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit het oosten (2-4 BFT). Later op de dag zorgen buien langs de Franse grens voor een windsprong en afkoeling die geleidelijk naar het noorden schuift.

Op dinsdag verlaten de buien opnieuw de Benelux via het zuiden en start de dag dan ook opnieuw zonnig. Langs de Franse grens zijn nog wat restwolken mogelijk, maar die verdwijnen snel. Ook de rest van de dag blijft de zon uitbundig schijnen met temperaturen die opnieuw ruim boven 20°C klimmen. De maxima schommelen tussen 20 en 24 graden. In het noorden zorgt de noordelijke wind voor iets koelere temperaturen aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit het oosten (2-4 BFT).

Woensdag krijgen we nog meer van het zonnige weer. Vanuit het noorden schuift in de loop van de dag wel een wolkenband binnen waardoor er iets meer lage wolken aanwezig zijn, maar tussendoor is er nog voldoende ruimte voor de zon. Elders blijft het overwegend helder. Ook nu stijgt het kwik op veel plaatsen boven 20 graden. De maxima schommelen tussen 14 en 24 graden, lokaal nog iets warmer. Aan de kusten blijft het koeler door een aanlandige wind. De wind waait immers vrij matig tot matig uit noordelijke richtingen (3-4 BFT).

Donderdag zorgt diezelfde noordelijke wind voor dezelfde temperatuurverdeling. De temperatuur klimt in het binnenland opnieuw richting 20 graden of meer, maar aan de kust blijft het duidelijk koeler met maxima rond 15 graden. De dag start ook met iets meer bewolking in het zuiden, maar later wordt het ook daar opnieuw overwegend helder met veel zon.

Vrijdag, zaterdag én zondag volgen hetzelfde weerbeeld als donderdag. Met een noordelijke stroming blijft het aan de kust steeds koeler dan in het binnenland. Het zeewater is immers nog niet warm. De zon kan het land immers veel sneller opwarmer waardoor het binnenland opnieuw mag rekenen op temperaturen tussen 20 en 25 graden. Daarbij blijft de zon uitbundig schijnen. De UV-index is de gehele verwachtingsperiode rond 6, waardoor de huid snel kan verbranden én de huid dus voldoende dient beschermd te worden.

Is er regen in zicht?
Dat is de vraag van één miljoen deze dagen. De weermodellen laten tot en met zondag alvast weinig tot geen neerslagsignalen zien in een groot deel van de Benelux. De noordelijke stroming én de nabijheid van het hogedrukgebied zorgt immers voor een vrij droge lucht. Het is vooral uitkijken naar de periode na 19 mei (de laatste decade van mei). Dan lijkt een weersverandering wel op til. De neerslagkansen nemen toe, al is dat niet in alle weermodellen het geval. Het Amerikaanse weermodel is een van de weermodellen die de grootste kans op neerslag intekent vanaf 20 mei. De temperatuur blijft daarbij rond of boven normaal schommelen.

Niet alle weermodellen tonen die omslag natuurlijk. In het Europese weermodel blijft de hogedruk prominenter aanwezig, waardoor de neerslagkansen beperkt blijven. In totaal zou volgens het ensemble van het ECMWF tot en met 25 mei 5-10 mm regen vallen. Dat is weinig! Als die weersverandering er wél zou komen, dan is dat omwille van het feit dat de drukgebieden zich zouden herpositioneren. De lagedrukgebieden zouden dan opnieuw ten noorden van de Benelux passeren en een hogedrukgebied zou zich vormen ten zuiden van ons. Dit betekent overwegend zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstromingen. Het zou dus wel zacht blijven, maar de kans op een bui of onweer zou dan toenemen. Dat is ook iets wat de verschillende seizoensverwachtingen voor de zomer op aansturen. Hoe dan ook, de komende dagen zal de droogte zich versterken en blijft het wachten op neerslag.
