14 augustus 2017 - 4 min. lezen 14 reacties

We hebben actueel te maken met een fikse opstoot van warme lucht uit het nog steeds veel te warme zuiden van Europa. Op maandag liggen we onder de beschermende vleugels van een hogedrukgebied met een kern boven het noordoosten van Duitsland. Boven het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal) en het zuidwesten van Frankrijk zijn de eerste tekenen zichtbaar van een onstabiele situatie met onweerskansen.

Op dinsdag resulteert dat in verspreid enkele onweersbuien die vooral over het centrum en oosten van België en Nederland actief kunnen uitpakken.

Handige links tijdens onweer:

Onweerskansen voor België en Nederland

In dit artikel komen opnieuw enkele parameters aan de beurt die best nog even te ‘studeren’ vallen indien je de volledige inhoud van het artikel wil begrijpen. We hebben hiervoor een handige gids gemaakt die het voor iedere persoon – ook zonder kennis van meteorologie – duidelijk maakt.

Concreet zien we reeds later op maandag de onstabiliteit voldoende groot worden over een regio grenzend aan Duitsland. Daar kunnen enkele geïsoleerde buien vallen die lokaal ook gepaard gaan met een donderklap. Dat wordt veroorzaakt door de dagelijkse gang en een restant van een oude occlusie die dan over de regio trekt. HIRLAM is wat de neerslag betreft zeer enthousiast en berekent ook in het binnenland van Nederland neerslag. Dat houden we voorlopig onder sterk voorbehoud.

meer kans op neerslag volgens HIRLAM
Afgezien van de zomerse kwikstanden berekent HIRLAM vrij veel kans op neerslag boven het Nederlands grondgebied.

Op maandag zien we ondanks de aanwezigheid van neerslagkansen toch vrij aangename kwikstanden verschijnen. Met dank aan een steeds meer opwarmende luchtsoort op 850 hPa (1499 meter hoogte) wordt het op maandag op veel plaatsen 23 tot 26 graden. In samenwerking met voldoende ruimte voor de zon een mooie dag om te genieten van allerlei buitenactiviteiten.

zomers warm op maandag 15 augustus 2017
Maandagochtend heeft de temperatuur op 850 hPa amper 9 graden te pakken. Tegen de avondperiode en in de nacht naar dinsdag stijgt de temperatuur op deze hoogte naar 14 graden. Dit zal op dinsdag zijn invloed uitoefenen op de temperatuur in thermometerhut.

Het weerbericht voor uw locatie

Sinds enkele jaren krijgen we vooral op sociale media de vraag wat voor weer het op een bepaalde locatie wordt. Voor het team van Noodweer Benelux is het niet langer haalbaar om een weerbericht op maat te maken voor ruim 104.000 volgers op Facebook en meer dan 35.000 volgers op Twitter. Daarom hebben we in het najaar van 2016 een tool ontwikkeld die jullie zelf kunnen gebruiken. Het weer op locatie ververst haar weergegevens meerdere malen per dag zodat u altijd beschikt over het meest actueel weerpraatje en vooruitzichten.

Onweersbuien op dinsdag

Ondanks problemen met de uitgang van de JET die op dinsdag de buien kan tegenwerken, zijn er voldoende factoren aanwezig om te besluiten dat vooral het binnenland van België en Nederland mogen rekenen op enkele onweerachtige buien. Natuurlijk nemen we ook Luxemburg mee in deze forecast dat gelijkaardige kansen heeft op donder en bliksem.

Reeds vanaf de ochtendperiode nadert een thermisch lagedrukgebied vanuit Frankrijk de streek tussen de Frans-Belgische grens. Het is niet geheel onmogelijk dat zich hier de eerste onweersbuien hebben gevormd. Met een noordoostelijke trekroute zullen de exemplaren vervolgens de rest van de Benelux beïnvloeden.

thermisch lagedrukgebied in de buurt
Dinsdagochtend komt een lagedrukgebied opzetten vanuit Frankrijk. De kansen op buien, eventueel onweerachtig, stijgen.

Logischerwijs nemen de buien in activiteit toe wat gekoppeld kan worden aan een hogere temperatuur en een hogere graad aan onstabiliteit. CAPE-waarden die nodig zijn voor de energie van onweer lopen op tot 1000-1500 J/kg (GFS). We hanteren hiervoor de MLcape en niet de SBcape. Het weermodel WRF met een resolutie van 4 km berekent een gelijkaardig scenario.

MLcape volgens weermodel WRF
Net zoals het Amerikaans weermodel GFS berekent ook het WRF-weermodel (handig voor onweders) een flinke plas onstabiliteit over de Benelux. Vooral het centrum en het oosten blijven langer in de warme lucht zitten waardoor de onstabiliteit daar ook hoger zal zijn. Opgelet met restbewolking van eventuele buien in Frankrijk. Deze kunnen namelijk de temperatuur lager houden waardoor ook de CAPE lager ligt. Dit heeft een effect op de intensiteit van onweer.

Waarschuwingskaart onweer voor dinsdag

Naast de traditionele kanalen zoals Facebook en Twitter, posten we ook hier onze waarschuwingskaart. We verwachten in de ochtendperiode de eerste onweerskansen over het westen van België. In de namiddag kiezen we hoogst waarschijnlijk voor een brede level 1 zone over het centrum en oosten van de Benelux. Afhankelijk van de temperatuur kan de waarschuwingskaart worden opgeschaald naar een level 2 voor de regio’s grenzend aan Duitsland.

onweerskansen 15 augustus 2017
We kiezen in eerste instantie voor een level 1 waarschuwing voor het uiterste westen van België en het ZW van Nederland. In de loop van de voormiddag verplaatsen we de waarschuwingszone naar het binnenland van de Benelux.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken