6 april 2019 - 5 min. lezen 97 reacties

Morgen (zondag) krijgen we een aangename lentedag. Temperaturen kunnen klimmen tot 20 graden. Er zit echter ook een addertje onder het gras : de kans op enkele regenbuien, met mogelijk onweer, vergroot. Vooral de zuidelijke delen van de Benelux krijgen te maken met verhoogde onweerskansen.

Actuele weersituatie

De vore ligt actueel nog boven Duitsland. Voorlopig is op die vore nog geen onweer of neerslag te bespeuren. Boven ons land is duidelijk het warmtefront nog aanwezig. Vannacht kunnen er op de vore echter wel al enkele buitjes ontstaan, maar wegens de weinig beschikbare CAPE is de kans op onweer klein.

Bovenstaand satellietbeeld is van zaterdagavond omstreeks 18:20. We zien boven België een wolkenband van hoge tot middelhoge wolkensluiers (warmtefront) en boven Duitsland convectieve wolken (de vore). (sat24)

Onstabiele weersituatie

In de loop van avond en nacht trekt de vore door zodat deze zich morgen aan de Franse grens bevindt. Dit resulteert in een wisselend tot zwaarbewolkt weerbeeld (vooral hoge en middelhoge wolken). Vanaf het noordoosten verschijnen opklaringen door het instromen van drogere lucht. Daar worden dan ook de hoogste temperaturen bereikt. Deze zachte lucht wordt met een oostelijke aanvoer ook westelijker gebracht zodat het na de middag in het centrum van België ook kan opwarmen tot 18 à 19 graden. Deze opwarming zorgt voor het ontstaan van buien.

De vore is duidelijk zichtbaar door convergentie van wind in de onderste luchtlaag. Boven Nederland zien we een oostenwind, met dus die hoge temperaturen, en in Frankrijk zien we een overheersende westenwind. Op het grensvlak hiervan ligt een vore.

Parameters

Op basis van onderstaande parameters kunnen we de intensiteit van de (onweers)buien proberen inschatten.

CAPE

Morgen stijgt de CAPE, door de aanvoer van zachtere lucht uit het oosten, tot 500 à 1000 J/kg. De buien die ontstaan op de vore kunnen dus optimaal genieten van deze cape. Hagel is mogelijk met deze waardes, maar die zou wel beperkt blijven qua grootte van de korrels.

De MUcape (Most Unstable cape) gaat richting waardes tussen 500 en 1000 J/kg. Hierdoor kunnen de buien lokaal toch pittig uitpakken.

Als we hier nu een Skew-T diagram bijhalen, kunnen we de convectietemperatuur bepalen. We volgen eerst het dauwpunt via de mixing ratio lijn tot aan de omgevingstemperatuur (de rode lijn), vanaf hier gaan we volgens de droge adiabaat naar het aardoppervlak. De temperatuur die daar bekomen wordt, is de convectietemperatuur.

Volgens Arome ligt deze rond 18 graden, wat dus wil zeggen dat als de temperatuur 18 graden bereikt, de kans op enkele buien toeneemt. Koppelen we dit aan de neerslagverwachting van Arome dan zien we inderdaad buien ontstaan eens de temperatuur de 18 graden heeft bereikt.

Op bovenstaand diagram wordt getoond hoe de convectietemperatuur wordt bepaald. Ook zien we de cape en de maximale hoogte die de buienwolken (tot ongeveer 10 km) kunnen behalen.

Windschering

De windschering bepaalt de organisatiegraad van de buien. Hoe hoger deze ligt, hoe beter de buien zich kunnen organiseren en hoe heviger de randverschijnselen kunnen zijn. Morgen ligt deze in de orde van 10 tot 20 kn. Dit lijkt dus eerder te resulteren in singlecell tot slecht georganiseerde multicell.

Op bovenstaande afbeelding wordt de schering in m/s weergegeven. Morgen ligt deze dus vrij laag.

Neerslag

Neerslag op de weerkaarten tijdens een convectieve setting is van zeer groot belang. Als deze niet op de kaarten verschijnt, is de kans kleiner dat er een bui ontstaat.

De vore ligt bij Arome duidelijk wat noordelijker dan bij Harmonie. Dat wordt weergegeven door de noordelijkere positie van de buien bij Arome. Voorlopig lijkt de nadruk wel te liggen op de gebieden aan de Franse grens. Het valt niet uit te sluiten dat er er in het centrum ook enkele buien zijn, maar hiervoor zullen morgen de satellietbeelden en radarbeelden goed in de gaten moeten gehouden worden.

Bij Arome (linkse foto) zien we de buien duidelijk noordelijker komen dan bij Harmonie (rechtse foto).

Ook een aandachtspunt is de relatief trage treksnelheid van de buien. Hierdoor kan het tijdelijk en lokaal goed doorregenen met grote neerslaghoeveelheden ( 15 mm of meer).

Stijgende onweerskansen op zondag

Morgen neemt vanuit het zuiden de kans op enkele (onweers)buien toe. Eerst ligt de focus op de gebieden aan de Franse grens, maar deze kunnen naar de avond toe ook wat noordelijker voorkomen. Afhankelijk van de precieze locatie van de vore kan alles dus nog wat opschuiven. Hou hiervoor zeker onze updates in de gaten!

Wat betreft overmorgen (maandag) zijn de fijnmazige weermodellen nog niet binnen. Echter zien we in de weermodellen ook dan kans op enkele regenbuien met hier en daar een donderslag. CAPE-waardes kunnen ook dan oplopen tot 700 J/kg. Ook dan blijft de schering vrij beperkt (15-20 kn). De vore zou dan wel wat noordelijker opgeschoven zijn. Hier komen we in verdere updates onderaan het artikel op terug.

Als we bovenstaande parameters in een grafiek gooien, bekomen we deze resultaten. Het sterretje is de te verwachten convectiemodus.

Het weerbericht voor zondag en komende 7 dagen

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken