3 april 2024 - 4 min. lezen
4 reacties 4

Op woensdagmiddag trokken er al een paar stevige regenbuien over de Benelux. Donderdag begint de dag op veel plekken regenachtig, maar richting de middag krijgt de neerslag steeds meer een buiig karakter. In delen van de Benelux kunnen dan enkele forse onweersbuien ontstaan met kans op windstoten. In deze update lees je waar en wanneer de kans op onweer donderdag het grootst is.

Een aantal dagen terug – op Eerste Paasdag – had de Benelux ook al te maken met een aantal onweersbuien. Die kwamen toen vanuit het zuiden opzetten en vooral een strook over Nederland kreeg te maken met redelijk wat ontladingen. De zwaarste onweersbuien trokken echter over het westen van Duitsland, waar ook een zogenaamde Shelfcloud te zien was.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parameters voor onweerkansen

Twee belangrijke parameters voor de kans op (grootschalig) onweer zijn de hoeveelheid CAPE en windschering. CAPE is de hoeveelheid energie die beschikbaar is en zal op donderdag in de vroege middag regionaal kunnen stijgen tot zo’n 600 J/kg. Dit is zeker voldoende voor enkele buien met onweer, maar écht grote onweerssituaties zoals in de zomer kunnen wel 1000 – 2000 J/kg of meer aan CAPE hebben.

CAPE-waarden volgens AROME op donderdag rond 14 uur ‘s middags (Wetterzentrale).

Windschering zorgt ervoor dat onweersbuien zich goed kunnen organiseren. Er is veel windschering wanneer de richting en snelheid van de wind op verschillende hoogtes verandert of toeneemt.

Donderdag is dit vooral voor het zuidoosten van de Benelux het geval. Op anderhalve kilometer hoogte lopen windsnelheden op tot bijna 100 km/h. Aan de grond staat er weliswaar een matige tot vrij krachtige wind, maar dat is alsnog beduidend minder krachtig dan op 1500 meter hoogte.

Windsnelheid- en richting op 10 meter hoogte (links) en op 1,5 km hoogte (rechts). Vooral over het zuiden en zuidoosten van de Benelux is er een groot verschil in de windkracht- en richting op de verschillende hoogtes (Wetterzentrale).

Type onweer

De combinatie van de hoeveelheid windschering en CAPE kan een indicatie geven van het soort onweer. De hoeveelheid shear kan in het zuidoosten van België en in Luxemburg oplopen richting 40 of zelfs 50 knopen. Als die waarden effectief worden gehaald kan een onweersbui zich al snel goed organiseren en is er zelfs rotatie mogelijk.

Een low-topped supercell kan in die regio’s dan ook niet worden uitgesloten. Elders in België en in het zuiden van Nederland is de windschering in de orde van 20 – 30 knopen en zijn buien met onweer van het type multicell mogelijk.

Voor het uiterste zuidoosten van de Benelux is er een combinatie van CAPE en veel windschering, waarmee een kleine, low-topped supercell niet kan worden uitgesloten.

Eerst regen, later in de ochtend en middag buien

Donderdag vroeg in de ochtend trekt er eerst een regenzone over de Benelux, met wisselende intensiteit. In het uiterste noord(west)en lijkt het daarbij iets droger te blijven. De neerslagzone schuift in de loop van de ochtend op richting het oosten.

Daar achteraan volgen een paar opklaringen maar ook nieuwe buien. Aan het einde van de ochtend en in de middag is de kans op buien met onweer het grootst. Tegen de avond neemt het aantal buien af.

Neerslagverwachting voor de vroege ochtend (links) en namiddag (rechts) van HARMONIE.

Vooral het zuidoosten van de Benelux

Waar het in de noordelijke helft van de Benelux vooral om regen met soms een buiig karakter lijkt te gaan, maakt de zuidelijke helft van de Benelux meer kans op losse buien met een klap onweer. De focus wat betreft de meest intense buien lijkt over het zuidoosten van de Benelux te zijn, waar de overlap tussen de hoeveelheid CAPE en windschering optimaal is. Bij de buien is tevens kans op windstoten van 60 tot lokaal zelfs 80 km/h.

Gesimuleerd radarbeeld van AROME voor donderdag om 12 uur met in Nederland nog regen of een paar losse buien. Richting het zuidoosten van België en Luxemburg zouden zwaardere buien met kans op onweer en windstoten actief kunnen zijn (WXCharts).

Jelmer van der Graaff

Door Jelmer van der Graaff

Ik volg momenteel de MSc Klimaatstudies aan de Wageningen Universiteit en ben vooral geïnteresseerd in (toekomstig) extreem weer. Ik deel mijn verhalen, inzichten en analyses graag met jullie op NoodweerBenelux.


Verder lezen

Alles bekijken

Onweerskansen 30 april 2024

3 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen