6

Op zaterdag 3 september groeien de onweerkansen in de Benelux. Na een vrij kalme meteorologische zomer is de meteorologische herfst begonnen. Dankzij de vrij hoge temperaturen en de ontwikkeling van onstabiliteit in de loop van de dag verwachten we hier en daar onweersbuien. Deze buien kunnen lokaal voor veel neerslag op korte tijd zorgen. De bovenluchtstroming is eerder zwak te noemen wat de kans op regionale wateroverlast doet stijgen.

Plaatselijk stevige plensbuien

Op zaterdag hoeven we niet meteen te vrezen voor onweersbuien die over een groot deel van de Benelux trekken. De combinatie tussen windschering en CAPE is eerder zwak. Er zijn ook geen sterke triggers in de buurt om vuurwerk op te leveren qua onweer. Het grootste risico bij de buien op zaterdag is wateroverlast. Op 700 hPa (bovenluchtstroming) is de windsnelheid zwak te noemen. Hierdoor kunnen buien lange tijd boven éénzelfde regio blijven hangen.

De onweerskans op zaterdag 3 september 2022 is vooral uitgesproken boven België en het zuiden van Nederland. Daarom is er een level 1 actief binnen onze weerdienst.
Op zaterdag in de namiddag is de wind zwak uit het zuidwesten. Boven Nederland is de bovenluchtstroming nog zwakker. In forse convectieve settings met koufronten kan de windsnelheid op 700 hPa soms gemakkelijk 70 tot 90 km/u bereiken. Buien die zich dus enorm snel verplaatsen.

Droger richting de avondperiode

Deze buien die we op zaterdag zien ontstaan, zullen typisch hun kracht verliezen tijdens de avondperiode. Na zonsondergang verdwijnt de motor van de buien en de onstabiliteit. Het wordt dan op veel plaatsen opnieuw droger. Op de lange termijn kunnen we via de weerpluim concluderen dat de neerslagkansen aanwezig blijven. Geleidelijk zal de temperatuur dan ook dalen. Of dat het begin van de herfst betekent is nog koffiedik kijken. Ex-orkanen kunnen nog altijd zorgen voor nazomer!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken