23 oktober 2022 - 3 min. lezen
57 reacties 57

We bevinden ons reeds halverwege de herfst, maar de atmosfeer zit nog in zomermodus over een groot deel van Europa. Een bel met warme lucht (vooral op hoogte), bevindt zich boven het Europese vasteland. Aan de westflank ervan ontstaat een soort van Spanish Plume met vandaag toenemende onweerskansen in de avondperiode.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actuele weersituatie

Een lagedrukgebied heeft postgevat ten westen van Frankrijk terwijl een hogedrukgebied zich bevindt boven het zuidoosten van Europa. Tussen beide systemen ontstaat een diepe zuidelijke stroming met een opstuw van zachte lucht. Zondagochtend passeert in eerste instantie nog een warmtefront. Daar kan tijdelijk wat regen uitvallen. Het is pas achter de neerslagzone dat een nieuwe portie zachte lucht wordt aangevoerd. In de loop van de middag komen dan ook opnieuw opklaringen opzetten vanaf het zuiden.

Actuele weerkaart van zondagochtend

Onweerskansen

In de (vroege) avondperiode trekt dan het koufront over. Het is op dit koufront dat de buien stevig kunnen uitpakken. Er zijn meerdere factoren die een belangrijke rol spelen in de sterkte van de buien. Eerst en vooral is er de nabijheid van een jetstreak. De Benelux ligt in de avondperiode aan de linkeruitgang hiervan. Dit wil zeggen dat stijgbewegingen bevoorrecht worden.

Straalstroom zondagavond

Met enkel een jetstreak in de omgeving, krijg je natuurlijk geen onweer. Nog belangrijker is de onstabiele opbouw van de atmosfeer. Daarbij zien we dat de weermodellen een onstabiele opbouw tonen (+- 1000 J/kg aan cape en een schering van 40-50 kn). Deze waarden tonen duidelijk een kans aan op supercell, maar een verdere analyse leert ons dat de effectieve schering waarschijnlijk lager ligt omdat de buien niet vanaf de grond kunnen ontstaan. Daardoor is de kans op een supercell toch weer kleiner.

Sounding ECMWF voor Oudenaarde

Dit alles wordt mooi weergegeven in de sounding, of het verwachte verticale profiel van de atmosfeer, volgens ECMWF vandaag om 17:00 onze tijd. Er is duidelijk genoeg onstabiliteit en ook de andere waarden zijn vrij groot. Op dit tijdstip is er echter nog CIN aanwezig. Dit houdt de convectie van de grond nog even tegen. Het is pas later op de avond, op nadering van extra forcering, dat de buien vanaf een hoger niveau in de atmosfeer kunnen ontstaan. De onstabiliteit blijft evenwel aanwezig.

Waar? Wanneer? Hoeveel?

Vanaf 19:00 zondagavond vergroot de onweerskans vanaf het zuidwesten. Dit tonen zowel Harmonie (Nederlands weermodel) en Arome (Frans weermodel). Het kan daarbij ook eventjes goed doorregenen (er kan meer dan 10 mm vallen op korte tijd). Vervolgens trekken de buien naar het noordoosten. Een ander aandachtspunt is, omwille van de nabijheid van de straalstroom, dat de rukwinden hoog kunnen oplopen door de uitwisseling van wind hogerop in de atmosfeer. Bij goed ontwikkelde buien zijn rukwinden tot 90 of zelfs 100 km/u niet uitgesloten. Lokaal zelfs nog iets hoger. Hoe dan ook, het wordt opletten vanavond en natuurlijk houden we jullie op de hoogte via onze sociale media!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken