11

Na een thermische piek op zaterdag 18 juni 2022 groeit de onstabiliteit boven de Benelux. Dat hebben we te danken aan enerzijds een extreem warme luchtsoort boven Frankrijk en anderzijds de infiltratie van koelere lucht uit het westen. Op de scheidingslijn van beide luchtsoorten kan het tot klank- en lichtspel komen. De nieuwste weermodellen berekenen vooral voor het westen van België en in Nederland vrij grote kansen op neerslag, gecombineerd met onweer.

Luchtbel gevuld met extreem warme lucht

Zaterdagavond krijgt de luchtsoort boven Frankrijk de kans om te pieken naar 26°C op 850 hPa. In dit jaargetijde mag je ongeveer 14 tot 16°C bij optellen om de temperatuur in thermometerhut in te schatten. Dat zou betekenen dat op ruime schaal 40°C wordt gehaald in Frankrijk. De timing van de meest warme luchtsoort is echter niet goed en valt in de late namiddag en avondperiode. Hierdoor kan de omzetting niet optimaal gebeuren waardoor het rond dat tijdstip wellicht iets koeler zal zijn. Niettegenstaande dat dergelijke waardes voor West-Europa vrij zeldzaam zijn in juni.

Op zaterdag 18 juni 2022 wordt het op sommige plaatsen in Frankrijk extreem warm op enige hoogte. In de buurt van de Auvergne zien we een bovenluchttemperatuur tot 26°C.

Scheidingslijn tussen tropische en koude lucht

In de nacht van zaterdag op zondag gaat het er één en ander veranderen op de Europese weerkaarten. De opstoot van extreem warme lucht wordt weggeduwd richting Duitsland onder invloed van lagedruk boven de Noordzee. Dit kleinschalig laagje duwt vanaf het westen op het hogedrukgebied waardoor er scherpe contrasten kunnen ontstaan in de Benelux. Dit contrast wordt reeds in gang gezet in de loop van zaterdagavond. De westelijke regio’s van België en Nederland moeten dan rekening houden met een (stevige) noordenwind en een forse drop van de temperatuur.

In de loop van zaterdag en zeker richting de avondperiode verwachten we forse tegenstellingen in temperatuur tussen het westen van België/Nederland en het binnenland.

Onweerskansen 19 juni 2022

Uiteindelijk vertaalt deze setting zich in toenemende kansen op neerslag die in de loop van zaterdagnacht op zondag tot uiting komen. De hoogste kansen reserveren we voor het westen van België en Nederland. Het Amerikaans weermodel GFS hint op deze situatie. De fijnmazige weermodellen zoals AROME en HARMONIE geven eerder een wisselvallig verloop in hun weermodellen. Er is niet echt een duidelijk signaal op het te verwachten weerbeeld qua onweersbuien en/of locatie. Later vandaag komt onze weerman Nicolas met een extra weerupdate op het Youtubekanaal van NoodweerBenelux.

Initieel ligt de onweerskans vooral over het westen van de Benelux, later schuift dat op richting het zuidoosten van de Benelux. Daar berekenen weermodellen tegen zondagavond ook enkele forse buien.
De neerslagverwachting van het Amerikaans weermodel GFS geeft de tweedeling ook mooi weer. De gebieden in het centrale deel van de Benelux blijven eerder in rustig vaarwater.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken