7

Al enkele dagen heeft de Benelux te maken met grote temperatuurverschillen. Waar het noordoosten van Nederland nog altijd in een tropische luchtsoort zit, krijgt een steeds groter deel van de Benelux te maken met frissere, polaire lucht. Op donderdag 16 mei kan de temperatuur in Groningen nog oplopen tot (bijna) 25 graden, maar elders blijft deze steken op 15 tot 18 graden. Op de grens van de warme en koelere lucht is kans op flink wat regen, en regionaal zelfs stevige onweersbuien. In dit artikel lees je de details.

Voor donderdag 16 mei zijn er twee aandachtspunten. Een wat groter gebied met buiige regen bereikt in de loop van de nacht al het zuidelijk deel van de Benelux. De wisselende intensiteit kan ervoor zorgen dat tot halverwege de ochtend plaatselijk veel regen valt, waardoor wateroverlast niet is uitgesloten. In de namiddag en avond krijgt vooral Nederland te maken met enkele forse onweersbuien. Ook daarbij is het voornaamste risico plaatselijke wateroverlast vanwege de lage treksnelheid van de buien.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Op woensdagmiddag lag de grens tussen de warme en koelere lucht nog over Nederland, van noordwest naar zuidoost. De koele lucht gaat op donderdag (tijdelijk) meer terrein winnen (Temperatuurkaart).

Veel neerslag door neerslagzone

Na een slepende neerslagzone op woensdag komt er in de nacht naar donderdag 16 mei een nieuwe neerslagzone opzetten met een buiig karakter. Hoewel de timing nog wat onzeker is, lijkt de nadruk op het einde van de nacht en de eerste helft van de ochtend te liggen. Met name in een strook van de Hoge Venen over het noorden van België en het zuidwesten van Nederland kan het een tijd lang flink doorregenen. Vanuit Noordwest-Frankrijk kunnen mogelijks nog enkele buien het zuidwesten van België bereiken.

Verwachting van ICON-D2 voor de ochtenduren. In een strook van noordwest naar zuidoost aanhoudende – soms behoorlijk intense – regenval. In het zuidwesten van België mogelijk enkele losse buien.

Hoewel onweer in de nachtelijke en ochtenduren nog niet heel waarschijnlijk is, kan lokaal wel (kleinschalige) wateroverlast optreden. Een plaatselijke 20 tot 30 millimeter aan regen in enkele uren tijd is niet uitgesloten. Verder is de bodem op veel plekken al erg nat, wat infiltratie van regenwater kan beperken en het effect kan versterken. Enkele fijnmazige weermodellen tonen zeer lokaal zelfs ruim 40 millimeter, maar óf en waar dit het geval zou zijn is nu nog moeilijk te zeggen.

Neerslagsommen volgens het Duitse weermodel ICON-D2 tot en met donderdagochtend. Op een enkele plek zou al wat wateroverlast kunnen optreden door aanhoudend forse regenval, maar waar precies valt nog niet te zeggen (Wetterzentrale).

Woensdagmiddag ontstonden er ook al enkele stevige regen- en onweersbuien aan de noordzijde van een grote regenzone. In Almere leverde dat plaatselijk 40 millimeter regen op in een uur tijd, waardoor sommige wegen en tunnels blank kwamen te staan.

Onweerskansen met name voor Nederland

Donderdagmiddag gaat er meer onstabiliteit komen in de atmosfeer. De hoeveelheid CAPE – een index voor de hoeveelheid beschikbare energie – loopt flink op, tot 1000 à 2000 J/kg boven Nederland. Dit betekent dat buien zich zeer snel kunnen ontwikkelen. Echter, omdat er weinig windschering is, zullen de buien zich niet zo gemakkelijk organiseren. Het zal vooral om zogenoemde pulse-buien gaan, die langzaam trekken maar wel snel ontstaan en erg intens kunnen zijn.

  • Lees meer over pulse storms en ander soort onweersbuien.
Donderdagmiddag zijn vooral onweersbuien van het type pulse storm te verwachten.

De combinatie van een vochtige atmosfeer, veel energie (CAPE) en een lage treksnelheid van de buien zal ervoor zorgen dat plaatselijke wateroverlast het voornaamste risico is bij de onweersbuien in de middag en eerste helft van de avond. In een uur tijd kunnen lokaal tientallen millimeters regen vallen. Op een enkele plek is wat hagel ook niet uitgesloten. Later in de avond doven de meeste buien uit.

Het fijnmazige weermodel HARMONIE laat voor donderdag namiddag plaatselijk flinke hoeveelheden regen zien in korte tijd, zeer lokaal meer dan 30 mm in een uur.

Een analyse van het AROME ensemble met verschillende modelberekeningen laat zien dat de kans op onstabiliteit in de atmosfeer het hoogst is in een strook van noordwest naar zuidoost over Nederland. Dit is ook de regio waar gemiddeld de meeste buien worden verwacht door de verschillende oplossingen. Welke plek de ‘jackpot’ gaat pakken blijft echter afwachten. Het is in ieder geval raadzaam om op donderdag regelmatig de regen- en onweerradar te checken!

Links: De kans op CAPE-waarden van 500 J/kg of meer volgens het AROME ensemble. Rechts: De gemiddelde neerslaghoeveelheid over alle berekeningen tussen 15 en 16 uur in de middag (Meteociel).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken