30 november 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Terwijl België rouwt om de zanger Luc Devos (bekend van de populaire groep Gorki) gaat het leven ook in de meteorologisch wereld gewoon door. Sterkte aan familie en kennissen. Op dit moment zien we immers een fors lagedrukgebied slecht weer veroorzaken in het Middellands Zeegebied. Het hoogtelaag gaat vergezeld van koudere lucht op 5.5 km en veroorzaakt forse onweersbuien en zelfs sneeuwval in de Sierra Nevada.

Sneeuw in Spanje (Sierra Nevada)

Afgelopen dagen trok een depressie vanaf de Atlantische Oceaan richting het zuidwesten van Europa. Aan de voorzijde van het systeem werden grote hoeveelheden warme lucht richting het noorden geblazen. Delen van Italië en het noordoosten van Afrika konden daardoor tijdelijk profiteren van zeer aangename maxima (bijna zomers).

Inmiddels heeft het systeem deze tijdelijke situatie bruusk doorbroken met de inzet van zware onweersbuien en zelfs heuse sneeuwbuien boven de Sierra Nevada. Niet ongewoon doordat de temperatuur op enige hoogte (1499 meter) daalde naar 4/5°C.

sneeuw in spanje

Nieuwe médicane?

De term médicane wordt in de meteorologie gebruikt om een depressie te classificeren die eigenschappen vertoont gelijkaardig aan een tropische storm. Wanneer de kern zich kan loskoppelen van een frontenstructuur en zichzelf in leven kan houden, spreek je van een gesloten circulatie. Op dat moment gaat het niet meer om een klassiek lagedrukgebied zoals we dat in België en Nederland kennen.

depressie spanje

Het zuiden van Europa is gevoelig voor deze types aangezien er een enorm verticaal temperatuurcontrast ontstaat tussen het wateroppervlak en de situatie hogerop in de troposfeer. Eénmaal de depressie forse onweersbuien ontwikkelt, dan kan het snel gaan met de vorming van fikse windstoten en tijdelijk heftig stormweer.

Ook slecht weer in het zuiden van Frankrijk

Het hoogtelaag dat zich momenteel positioneert rond de Balearen (Ibiza) zorgt niet alleen voor slecht weer in Spanje, Portugal en het noorden van Afrika. Ook Frankrijk deelt in de brokken met excessieve precipitation (neerslag) in de buurt van de Pereneen. Zo viel er de afgelopen 24 uur meer dan 100 mm in de buurt van Perpignan. De Franse weerdiensten hebben een code rood afgekondigd voor de streek van de Aude. Extra informatie over de overstromingen in het zuiden van Frankrijk.

code rood zuiden van Frankrijk

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen