6 oktober 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Terwijl de herfst haar intrede doet in België en Nederland kunnen ze in het zuiden van Europa ‘profiteren’ van stevige onweersbuien met lokaal overvloedige neerslag. Motor van het slechte weer is een lagedrukgebied in de regio gevuld met koudere lucht op enige hoogte. De combinatie van het warme zeewater van de Middellandse Zee zorgt dan traditioneel voor zware buien met veel neerslag op korte tijd.

Noodweer veroorzaakt overlast in Benidorm

Apocalyptische beelden als je onderstaande weerfoto bekijkt. Zo zien we het teveel aan water uit de straten van Benidorm (Alicante) terug stromen richting de Middellandse Zee. Niet moeilijk als je weet dat deze straten nauwelijks riolen hebben die het overtollige water kunnen slikken en de streek tevens een hellend vlak kent waardoor het water de laagste regionen gaat opzoeken.

Zelf hadden wij dit fenomeen nog nooit gezien. Tevens moeten we ook opmerken uit de talloze reacties op onze Facebookpagina dat deze wolkbreuk erg plaatselijk moet geweest zijn. Mensen uit dezelfde streek even verderop melden nauwelijks regen. Vreemd…

noodweer benidorm

En ook Granada krijgt er van langs..

Onderstaande weerfoto illustreert de indrukwekkende kracht van een afzonderlijke onweersbui (type: single cell). Dit bijzonder goed ontwikkeld exemplaar veroorzaakt een wolkbreuk om U tegen te zeggen in de vorm van een microburst. Dergelijk fenomeen kan enorm veel regen op korte tijd veroorzaken evenals windstoten die windschade kunnen aanrichten. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken dus.

Gelukkig voor deze Spaanse regio was de zon opnieuw van de partij bij aangename temperaturen van 25°C. Het slechte weer met flinke onweersbuien (en zelfs kenmerken van een tropische storm) trekt richting het oosten (Italië en Turkije).

Bron foto’s: Facebook en Twitter

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

14 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen