29 september 2014 - 3 min. lezen 7 reacties

De details zijn nog niet bekend, maar dat de situatie in het zuiden van Frankrijk niet van de poes is bewijzen onderstaande beelden. De stad Montpellier en de ruime omgeving krijgen af te rekenen met hallucinante stortregens. Zo is er in amper 2 uur tijd meer dan 200 liter per vierkante meter naar omlaag gekomen. Om u een vergelijking te geven, dat is tot 3 keer de hoeveelheid neerslag die we in België op 1 maand krijgen. Situatie de komende uren zal niet verbeteren aangezien op de Middellandse Zee nieuwe onweersbuien op weg zijn naar de getroffen streek.

Liveblog

11:38 – de grootste neerslagsommen hebben ze de afgelopen 24-48 voor de kiezen gekregen. Op sommige plaatsen viel er 300 mm aan neerslag met grootschalige overstromingen tot gevolg. Op dit moment evacueert het leger de regio rond Montpellier (4.000 mensen). De komende uren wordt het geleidelijk droger in de streek. De rest van de week zien we geen noemenswaardig neerslagsignaal in de buurt, dus het ruimen van slijk en het opmeten van de schade.

21:35 – zoals verwacht zijn zich nieuwe onweersbuien aan het ontwikkelen boven de Middellandse Zee die zich straks opnieuw met het zuiden van Frankrijk gaan bemoeien. Neerslaghoeveelheden zijn daarbij weer zeer hoog. 100 tot 150 mm ten westen van de Gard streek. Lokaal kan het morgenvroeg opnieuw tegen de 300 mm aantikken met een intensivering van de overstromingen. Wie zich in die regio bevindt moet de meteo en algemene berichtgeving rond veiligheid goed opvolgen!

nieuwe buien frankrijk

19:59 – situatie blijft momenteel vrij stabiel. De pluviometer regio Montpellier staat op een duizelingwekkende 280 mm waarvan 250 mm regen in amper 3 uur naar beneden kwam. Op dit moment kampt de regio met grote overstromingen. Volgens de laatste weersprognose later opnieuw enkele fikse buien die vanuit de Pyreneeën worden aangedreven..

18:58 – indrukwekkende GIF van de buien die telkens opnieuw over dezelfde regio in het zuiden van Frankrijk trekken. De streek van de Languedoc-Roussillon is het zwaarst getroffen. Deze beelden dateren van 23:00 op 28 september tot en met 1 uur geleden.

onweersbuien frankrijk

18:22 – mensen varen kano in de straten van Montpellier. (+280 mm in 3 uur tijd)

18:14 – de nieuwe onweersbuien kan u goed volgen via onze pagina “onweerradar” (zoomen naar het zuiden van Frankrijk). Situatie blijft volgens de allerlaatste beschikbare data zeker kritiek tot morgenvroeg 07:00 met nog meer regen en onweer. Sterkte aan de getroffen mensen in de regio. Dit is al de 2e keer deze maand dat de regio het hard te verduren krijgt qua regenhoeveelheden!

17:38 – De streek heeft volgens officiële metingen 184 mm regen gekregen in amper 2 uur tijd. In totaal nu een neerslagtotaal van 214 mm regen in Fréjorgues. Komende uren komen nog meer regenwolken richting de omgeving. Lokaal gaan ze daar richting 300 mm. Collega’s van Keraunos.org waarschuwen met code rood.

Mogelijk dat een 35-jarig record gaat sneuvelen.

16:11 – Franse weerdiensten vaardigen een code rood uit voor het departement Herault (34) voor zwaar onweer en exceptionele neerslaghoeveelheden. Wie niet buiten moet zijn, blijft beter binnen!

15:49 – intensieve neerslagband ligt over de regio van Montpellier (paarse kleur). De zones oost van l’Hérault en ten westen van de Gard moeten komende uren rekening houden met grootschalige wateroverlast en/of overstromingen.

montpellier loopt onder water

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

52 minuten geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen