13 januari 2020 - 4 min. lezen 6 reacties

Na een relatieve adempauze met weinig neerslag, keert de wisselvalligheid de komende dagen weer helemaal terug. Daarbij springen vooral dinsdag en woensdag in het oog. De kans op een flinke hoeveelheid regen is dan groot. Tevens gaat het fors waaien, vooral in de kustgebieden. Al met al staan er ons een paar onstuimige dagen te wachten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onstuimige dagen als gevolg van een depressietrein

De oorzaak van de toenemende wisselvalligheid is het gevolg van de luchtdrukverdeling. Boven de Atlantische Oceaan diept een IJslandlaag sterk uit naar circa 945 hPa. In combinatie met het nog altijd aanwezige Eurohoog, zorgt dit voor een aantrekkende wind boven onze contreien. Rondom het IJslandse lagedrukgebied ontstaan ook randstoringen, waarin de wind en neerslagkans nog eens extra toenemen. Het is deze week een komen en gaan van dit soort randstoringen, die in sneltreinvaart over Noordwest-Europa trekken.

  • De achterliggende oorzaak van het ongunstige luchtdrukpatroon voor winterliefhebbers is de NAO-index. Deze is al sinds begin december onophoudelijk positief. Bekijk hier wat de NAO-index nu precies inhoudt en wat dit betekent voor onze winterkansen.
  • De verwachting van de NAO-index voor de komende tijd kun je hier bekijken.
onstuimige dagen luchtdruk
Een moederdepressie (L) diept de komende dagen flink uit. Eromheen ontwikkelen zich een heleboel randstoringen (R) die van zuidwest naar noordoost over Europa trekken.

Dinsdag: ‘s avonds meeste wind, mogelijk lokaal storm

De eerste dag in de reeks van onstuimige dagen is dinsdag. In de nacht en vroege ochtend trekt de wind aan naar lokaal stormachtig (8 Beaufort). Dit zal voornamelijk het geval zijn langs de Nederlandse noordwestkust. Tezamen met de windpiek trekt er een neerslaggebied, gekoppeld aan het polaire front, van noordwest naar zuidoost over de Benelux. Het kan dan even flink doorregenen.

regen dinsdag
In het noordwesten kan tot dinsdagochtend 10 millimeter vallen. Elders valt 1 tot 5 millimeter neerslag.

Overdag stagneert het front grofweg halverwege de Benelux. Voornamelijk dieper landinwaarts blijft de kans op regen daardoor bestaan. Het zal daarbij gaan om lichte regen en motregen, niet meer om intensieve neerslag. Het noordwesten van Nederland komt aan de achterzijde van het front terecht.

Het gevolg is dat het op de Wadden en in de kop van Noord-Holland ‘s middags soms opklaart. Daar is het droog en schijnt af en toe de zon. De wind neemt in de loop van de ochtend duidelijk af en is rond het middaguur matig tot (vrij) krachtig (3 tot 6 Beaufort). Wat verder opvalt zijn de maxima: die zijn bijzonder hoog voor januari. Het wordt 10 tot 12°C.

In de tweede helft van de middag krijgen het westen van België en Nederland alweer te maken met nieuwe neerslag. Feitelijk is het nog steeds hetzelfde polaire front, maar nu komt het als warmtefront over in plaats van als koufront. Dit betekent opnieuw regen vanuit het westen en ook terug meer wind.

In de tweede helft van de avond bereikt de windkracht het hoogtepunt. Dan waait het landinwaarts vrij fors (5 Beaufort) en aan de kust hard tot stormachtig (7-8 Beaufort). Mogelijk komt er op de Waddeneilanden tijdelijk een storm (9 Beaufort) te staan. Hierbij horen zware windstoten tot zo’n 95 km/u. De temperatuur loopt in eerste instantie alleen maar op en rond middernacht is het 11 tot 13°C. Pas na middernacht zakt het kwik wat, maar veel kouder dan 9 à 10°C wordt het niet.

onstuimige dagen wind
Wind op woensdag rond middernacht (0.00 uur)
onstuimige dagen windstoten
Windstoten op woensdag rond middernacht (0.00 uur)

Woensdag: zachtste dag van de week

Op woensdag zijn de rollen, qua weer, omgedraaid in vergelijking met dinsdag. Nu heeft het noordwesten van Nederland de meeste bewolking en regen, terwijl het landinwaarts overwegend droog is met een klein streepje zon. De wind blijft zeker tot aan het middaguur nog een rol van betekenis spelen. Langs de kust staat een stormachtige wind (8 Beaufort) met windstoten tot circa 85 km/u. Dieper landinwaarts waait het matig tot redelijk krachtig (3-5 Beaufort). ‘s Middags neemt de wind af naar matig (3 Beaufort) landinwaarts tot vrij krachtig (5 Beaufort) aan zee.

De maximumtemperaturen bedragen 11 tot 13°C. Hiermee wordt het zachtste dag van deze week en misschien wel van deze januarimaand. Deze waarden zijn gebruikelijk voor begin april.

Korte vooruitblik

Ook voor het vervolg van deze week lijken onstuimige dagen de boventoon te voeren. Donderdag overdag is er even een adempauze met droog weer en meer zon. Op vrijdag en zaterdag gaat het echter weer langdurig regenen. Wel houdt de wind zich na woensdag gedeisd. Pas vanaf zondag is er echt zicht op een structurele weersverbetering. Mogelijk wordt het dan ook eindelijk kouder dan normaal.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken